W tych tygodniach na stole nie może zabraknąć owoców najwyższej jakości, czyli granatów. Ale jak zrozumieć, czy są dojrzałe? Zobaczmy to szczegółowo.
Owocowy symbol jesieni, granat nie tylko pyszne, ale i bogaty w dobroczynne właściwościstanowiący panaceum na zdrowie. Należy do gatunku Punica granatumz rodziny Lythraceaezachwyt ten ma swoje korzenie w przeszłości na terenach Iranu, Indii i Kaukazu.
Ma kształt jabłka, a jego wnętrze składa się z niezliczonych ziaren, zwanych osłonkami, których smak jest kwaśny i ma miękką konsystencję. Poznajmy więcej szczegółów na temat tego owocu i jego właściwości jak zrozumieć, czy jest dojrzałe, aby się nim cieszyć.
Granat, eliksir dobrego samopoczucia: właściwości i zalety
Granat o barwie pomiędzy czerwienią a pomarańczą nie może zabraknąć na stołach tych tygodni: nie tylko dodaje odrobinę koloru zgodnie z jesiennymi niuansami, ale także pozwala przygotuj pyszne i pożywne przekąski.
Ten owoc to prawdziwy koncentrat woda, potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, witaminy, zwłaszcza C i A, błonnik i fosfor.
Biorąc pod uwagę te cenne składniki odżywcze, granat jest panaceum na dobre samopoczucie, którego nie może zabraknąć w Twojej diecie. Nie tylko dodaje energii, ale także pomaga regulują mikroflorę jelitową. Oprócz tego pozwala utrzymać cholesterol pod kontrolą, wzmacnia układ odpornościowy i nie zawiera wielu kalorii – składa się głównie z wody – co stanowi sprzymierzeńca nawet dla osób na diecie.
Silny przeciwutleniacz i przeciwnowotworowyten fantastyczny owoc można spożywać samodzielnie jako przekąskę lub można go wykorzystać do stworzenia ładnego wyciskacza soku, a nawet . Ponadto można go dodawać do sałatek owocowych lub dań takich jak sałatki i ryż: jest to owoc bardzo uniwersalny.
Należy jednak zachować szczególną ostrożność podczas krojenia: biorąc pod uwagę, że jego skórka jest twarda, a wymiary często duże, nie jest to taka prosta operacja. Musisz wyposażyć się w nóż i zdecydować, czy pokroić owoc na pół, czy na wiele części.
Granaty, jak zrozumieć, czy są dojrzałe: elementy, na które należy zwrócić uwagę
Kolejnym aspektem, który należy wziąć pod uwagę, jest stan granatu. Ale skąd wiesz, czy jest wystarczająco dojrzały? w przeciwieństwie do jego wygląd, oznaka stanu dojrzałości. W przeciwieństwie do jabłek, im mniej piękny jest ten owoc na zewnątrz, tym potencjalnie dobry i dojrzały jest w środku.
Dojrzewanie granatów trwa zwykle od 5 do 7 miesięcy: kiedy nabiera charakterystycznego koloru nadszedł czas zbiorów, który zbiega się z okresem jesiennym, jego porą roku. Kolejnym elementem, który można wziąć pod uwagę, jest jego konsystencja. Biorąc go do ręki powinieneś czuć się tak, jakby w środku znajdowało się wiele gwoździ.
Jednym ze sposobów sprawdzenia, czy granat jest dojrzały, jest sprawdzenie, jak wypadają nasiona: jeśli po otwarciu łatwo je usunąć ze skórki, oznacza to, że owoc jest dojrzały we właściwym miejscu. W przypadku gdy na jego powierzchni dostrzeżemy miękkie punkty oznacza to, że jest przejrzałe i ulega rozkładowi.