W okresie Wielkiego Postu musimy znacznie ograniczyć grupy potraw, które serwujemy na naszym stole, całkowicie wykluczając mięso i żywność pochodzenia zwierzęcego. Pozostaje nam tylko pięć rodzajów produktów: warzywa, owoce, rośliny strączkowe, zboża i orzechy. Na pierwszy rzut oka jest to dość ograniczony sposób odżywiania się i możesz się martwić, czy uda Ci się przygotować urozmaicony i pożywny posiłek w czasie postu.
Zamiast tego możesz potraktować post jako sposób na wypróbowanie wszystkich przepisów wegetariańskich, o których marzyłeś od dawna. Posty mogą być wspaniałą okazją do spróbowania nowych potraw, przeprowadzenia własnych eksperymentów w kuchni i poczucia, jak inny może być smak potraw, gdy użyje się wysokiej jakości produktów. Właśnie dlatego tym razem chcemy porozmawiać o jednej z najlepszych marek roślin strączkowych w Bułgarii – „Krina”, która w tym roku ma .
Fasola, ryż, soczewica, ciecierzyca – ziarno smaku na każdy gust
jest producentem podstawowych artykułów spożywczych, zbóż i roślin strączkowych, który dba o jakość każdego ziarna. Duża część ziaren „Kriny” ma gwarantowane bułgarskie pochodzenie – to seria „Dawno, dawno temu”, dzięki której możemy cieszyć się ukochanymi smakami domowego jedzenia z dzieciństwa. Kolejna część to egzotyczne odmiany produktów, typowe dla niektórych z najpopularniejszych kuchni świata, takich jak włoska, hiszpańska, azjatycka. To seria Exotic Line, która pozwala nam odbywać kulinarne podróże bez wychodzenia z domu.
Jednym z innowacyjnych produktów Krina jest ryż Balance, który łączy w sobie puszystość ryżu białego i dobroczynne właściwości ryżu brązowego. Ulubionym produktem jest także fasola obrana, która gotuje się bardzo szybko i jest delikatna dla żołądka, a jednocześnie zachowuje wspaniały smak.
Różne rodzaje ryżu, fasoli, soczewicy i ciecierzycy umożliwiają przygotowanie naprawdę różnych potraw z ograniczonych rodzajów produktów, co jest doskonałą okazją do urozmaicenia wielkopostnego menu. Oto kilka sugestii, dzięki którym Krina może sprawić, że Twoje wielkopostne menu będzie ekscytujące, zdrowe i smaczne.
Bob podczas postu
Fasola podczas postu pomoże Ci czuć się sytym na dłuższy czas i nieznacznie zmniejszy Twoją wagę. Dzieje się tak dzięki bogactwu błonnika i węglowodanów złożonych, które przekształcane są w energię, a nie tłuszcz. Ponadto jest bardzo smaczny i można go przyrządzać na różne sposoby – zupy, sałatki, dania.
Oprócz tradycyjnej i gwarantowanej bułgarskiej fasoli „Krina” oferuje:
- fasola biała, która szybko się gotuje i nadaje się do różnych potraw, nie podrażniając żołądka;
- fasola czerwona, bogata w błonnik i antocyjany, odpowiednia do dań kuchni południowoamerykańskiej;
- Fasola Calypso, bogata w białko i pięknie wzorzysta;
- czarna fasola, z której można przygotować meksykańskie i brazylijskie przysmaki czy bajeczne sałatki z ryżem, orkiszem i warzywami;
- fasola mung do kuchni azjatyckiej;
- fasolka ogrodowa o smaku uczt babcinych;
- fasola maślana, która rozpływa się na podniebieniu.
Ryż podczas postu
Ryż jest jednym z najbardziej wszechstronnych produktów, a także najczęściej spożywanym na świecie. Przygotowuje się go szybko i jest uniwersalnym składnikiem wszelkiego rodzaju, także deserów. Mimo że jest wysokokaloryczny, ma niską zawartość tłuszczu, co oznacza, że może dostarczyć Ci energii na długi czas bez konieczności szukania chudego jedzenia. Nie zawiera także glutenu, za to jest bogatym źródłem żelaza, magnezu, tiaminy i niacyny.
W portfolio „Krina” znajdziesz wiele rodzajów ryżu do niezwykle różnorodnych dań:
- Ryż „Balance” – autorska innowacja Kriny o smaku białego i zdrowych właściwościach ryżu brązowego;
- Ryż „Basmati” – jeden z najbardziej dietetycznych na świecie, o niepowtarzalnym smaku i aromacie;
- ryż brązowy pełnoziarnisty, o największej zawartości witamin i minerałów oraz przyjemnej jędrności;
- Ryż Arborio do risotto wegetariańskiego;
- Ryż Bomba do paelli, który wchłania ogromną ilość pysznych soków;
- Ryż czarny „imperialny” – cenne pożywienie cesarzy azjatyckich o orzechowym smaku i niesamowitym aromacie;
- Jaśminowy ryż długoziarnisty do azjatyckich przysmaków;
- Bułgarski ryż „Dawno, dawno temu” do ulubionego chudego sarmi i papryki.
Przepisy z soczewicą na Wielki Post
Podobnie jak wszystkie rośliny strączkowe, soczewica również zawiera dużo węglowodanów – energię, której będziesz potrzebować. Jest w nim także sporo białka – aż 25%, co czyni go wspaniałym zamiennikiem mięsa w okresie postu. Błonnik, nasycone kwasy tłuszczowe i żelazo to dodatkowe korzyści, jakie przyniesie na Twój stół.
Poza tym soczewica to nie tylko zupa. Może zapewnić całkiem urozmaicone menu, jeśli użyjesz różnych odmian „Kriny”:
- Soczewica francuska o cennym smaku orzecha laskowego, odpowiednia do przepisów dla smakoszy;
- drobno obrana soczewica (czerwona) – do azjatyckich specjałów, przecierów i klopsików z soczewicy; gotuje szybko i nadaje przyjemny słodki smak;
- Soczewica „Beluga” – drobna, błyszcząca i czarna, o delikatnej skorupce i dużej zawartości przeciwutleniaczy, odpowiednia do specjałów kulinarnych.
Ciecierzyca podczas postu
Ciecierzyca to tradycyjny produkt na bułgarski stół, choć wciąż niedoceniany. Tak naprawdę jest pełna witamin i minerałów, nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą dostarczyć organizmowi większość niezbędnych pierwiastków, co jest bardzo ważne w czasie postu. Jest również bogate w łatwostrawne białka, które doskonale zastępują białka mięsne. Polecamy włączyć ją do swojego menu za pomocą pakowanej ciecierzycy lub ciecierzycy Krina w puszkach, które są jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu i gotowe do dodania do sałatek i przystawek.