Jak przetwarzać imbir? Zawsze będziesz mieć go gotowego do użycia

Imbir to taki mały cud. Ma bardzo duży wpływ na ludzki organizm. Stosujemy go głównie w celu wsparcia układu odpornościowego. Ale może znacznie więcej! Skutecznie zwalcza także bakterie, które już zasiedlają organizm. W tym te znajdujące się w jamie ustnej. Dzięki temu może nie tylko zmniejszyć ryzyko próchnicy, ale także działać profilaktycznie. Dodatkowo działa również przeciw, odprężająco (np. po wymagającym wysiłku fizycznym) i

Imbir w miodzie z cytryną

Mieszanka ta stanowi swego rodzaju alternatywę dla herbaty imbirowej, którą możesz mieć przygotowaną w lodówce na chwilę, gdy poczujesz, że „coś Cię kręci”. Wystarczy nabrać łyżeczkę lub dwie mieszanki i zalać ją gorącą (nie wrzącą) wodą. Mieszaj i pij. Oto instrukcja jego przygotowania:

  • 100 – 150 g imbiru,
  • 2-3 cytryny,
  • 1-2 całe kawałki cynamonu,
  • 5 goździków,

Ponieważ imbir ma mocny, pikantny smak, warto za pierwszym razem użyć go mniej (lub jeśli planujesz podawać go także dzieciom). Jeśli kochasz smak imbiru, możesz mieć go więcej. Wymieszaj z plasterkami cytryny (ze skórką bez obróbki chemicznej) i przyprawami. Przełożyć do szklanki i zalać miodem tak, aby wszystko było zanurzone. Uszczelnij i przechowuj w lodówce. Po 8 dniach mieszanina jest gotowa do użycia. Możesz go odcedzić lub zostawić tak, jak jest.

Imbir w miodzie

Zdjęcie: Pexels

Kandyzowany imbir i domowy słodzik imbirowy

Potrzebne będą tylko trzy składniki: imbir, woda i cukier granulowany. Wszystko w tych samych proporcjach (1 kg imbiru to 1 kg wody i 1 kg cukru). Imbir obierz i pokrój w kostkę. Zalać odmierzoną wodą i gotować 20 minut. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Wymieszaj i odłóż na bok. Po 24 godzinach gotuj ponownie przez 20 minut. Zamkniemy na następne 24 godziny. Następnie ponownie gotować przez 20 minut, odcedzić (marynatę zachować). Gdy imbir ocieknie, można go obtoczyć w cukrze lub pozostawić do wyschnięcia. Napar można wykorzystać jako słodzik do herbaty lub do przygotowania zimnych napojów.

piernik

Zasadniczo jest to imbir dodany do soku śliwkowego. Z łatwością przygotujesz napój. Weź jeden średniej wielkości korzeń imbiru i zetrzyj go drobno. Wlać do dużej szklanki (objętość około 3 litrów). Obierz dwie lub trzy cytryny i usuń wszystkie białe części. Następnie miksujemy je blenderem ręcznym i dodajemy do imbiru. Następnie dodaj kolejne 6 łyżek miodu. Całość zalej alkoholem (najlepiej winem śliwkowym) i odstaw na co najmniej 3 tygodnie. Codziennie wstrząsaj miksturą. Następnie przelej przez delikatną gazę i ciesz się, jak lubisz.

Źródła informacji:

https://budejovice.rozhlas.cz/zazracny-napoj-ze-zazvoru-citronu-a-medu-podle-moniky-brydove-7038617

Zdjęcie: Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *