Zielone warzywa liściaste są ważnym składnikiem gotowania, który nadaje potrawom świeży i aromatyczny smak. Mają jednak krótki okres przydatności do spożycia i szybko tracą swoje przydatne właściwości. W ten sposób możemy przedłużyć trwałość warzyw.
1. Chłodnia
Najlepszym sposobem na dłuższe zachowanie świeżości warzyw jest ich przechowywanie w lodówce. Aby to zrobić, zawiń warzywa w papier lub plastikową torbę, aby uniknąć kondensacji. Następnie umieść warzywa w komorze na warzywa lub na dolnych półkach lodówki. Można też do szklanki dodać trochę wody i włożyć do niej warzywa, żeby zachować świeżość.
2. Zamrażanie
Innym sposobem przedłużenia trwałości zielonych warzyw liściastych jest ich zamrożenie. Aby to zrobić, należy je najpierw umyć i osuszyć ręcznikiem. Następnie pokrój je na małe kawałki i włóż do torebki do zamrażania. Możesz także zamrozić warzywa liściaste w pojemnikach na kostki lodu, dodając odrobinę wody. Warzywa mrożone można stosować w kuchni tak samo jak świeże.
3. Suszenie
Suszenie to kolejny sposób na zachowanie zielonych liści przez dłuższy okres czasu. Aby to zrobić, należy je najpierw umyć i osuszyć ręcznikiem. Następnie ułóż je na papierowym ręczniku i pozostaw na kilka dni, aż całkowicie wyschną. Suche zioła można przechowywać w szklanym słoju lub plastikowej torbie.
4. Konserwowanie
Konserwowanie to kolejny sposób na przedłużenie trwałości warzyw. Aby to zrobić, należy umyć zielone liście i pokroić je na małe kawałki. Następnie włóż je do słoika i dodaj odrobinę soli, octu lub soku z cytryny, aby je zakonserwować. Zamknij słoik pokrywką i przechowuj go w chłodnym miejscu.
5. Używaj w naczyniach
Jeżeli została Ci niewielka porcja warzyw, których nie da się długo przechowywać, po prostu wykorzystaj je w potrawach. Zacznij dodawać warzywa do sałatek, zup, sosów lub omletów, aby dodać świeżego i aromatycznego smaku. Przyzwyczaisz się do regularnego jedzenia warzyw i nie będą już wisiały na półkach w lodówce.