Zdjęcie: Pixabay.com
Ziemniaki niewątpliwie zajmują najwięcej miejsca do przechowywania, niezależnie od tego, czy robisz to w piwnicy, w szafce, na półce czy w lodówce. Ale aby przechowywać ziemniaki przez kilka miesięcy, musisz ciężko pracować. To samo tyczy się marchewek.
Dobra wiadomość jest taka, że zarówno ziemniaki, jak i marchewkę przechowuje się w podobnych warunkach – 1-2 stopnie i wilgotność 85-90%. Zimują w specjalnych drewnianych skrzyniach posypanych trocinami, liśćmi aronii lub piaskiem. Rozmiar pudełka powinien być niewielki – idealnie jest, jeśli zbierze się w nim nie więcej niż 15 kg marchwi.
Zobacz więcej:
Przed odłożeniem ziemniaków i marchwi do przechowywania należy je dobrze wysuszyć, przechowywać przez kilka dni w otwartym, lekko zacienionym, dobrze wentylowanym miejscu. Następnie posortuj je, odrzucając chore i uszkodzone.
Jeśli przechowujesz w piwnicy lub lodówce i jest tam zbyt wilgotno, możesz zrobić podkładkę z papieru kuchennego posypaną trocinami, solą lub liśćmi kaliny.