Jesienny zbiór i przechowywanie marchwi rządzi się swoimi zasadami, których należy przestrzegać, jeśli chcesz, aby to popularne warzywo korzeniowe było zdrowe i świeże aż do wiosny. Najlepiej czuje się w piwnicy, ale jeśli jej nie masz, są inne opcje. Możesz na przykład zamrozić marchewki, wysuszyć je lub pozostawić na zimę w kwietniku.
to popularne warzywo korzeniowe, które zbiera się zarówno stopniowo do bezpośredniego spożycia, jak i do jesieni w celu przechowywania na zimę. Nie musisz się spieszyć z jesiennymi zbiorami marchwi. Dobrze radzi sobie na rabatach kwiatowych, a odmiany późne przechowywane w gruncie utrzymują się przynajmniej do końca października.
-
Marchewkę można też pozostawić na zewnątrz w ogrodzie, w kwietniku, aż do wiosny, jeśli nie ma tam myszy. Odetnij zielone pędy i przykryj całe grządkę drobną siatką, przykryj warstwą ściółki, suchych liści, kory lub słomy. Zimą marchewki trochę urosną i w marcu będziesz mieć świeże warzywa.
Jak zbierać marchewki
-
Do samego zbioru idealny jest słoneczny dzień, nie może padać deszcz, ale gleba musi być lekko wilgotna. Ułatwi to kopanie i będziesz mieć pewność, że Twoja marchewka nie zgnije z powodu nadmiernej wilgoci.
-
Podczas zbioru należy uważać, aby nie uszkodzić marchewki. Najlepiej robić to za pomocą wideł do kopania. Zawsze wykop większy kawałek gliny i stopniowo usuwaj z niego marchewki. Ciągnąc marchewkę za liście, może się zdarzyć, że w dłoni pozostanie tylko kiść zielonych liści, a korzeń mocno wbije się w ziemię.
-
Marchew uszkodzona mechanicznie nie nadaje się do przechowywania, ale jeśli przetworzysz ją jak najszybciej, nadal będziesz mógł się nią cieszyć.
-
Dokładnie oczyść marchew z ziemi rękami w rękawiczkach lub wytrzyj suchą szmatką, zdecydowanie nie szczotkuj marchwi, a zwłaszcza nie myj jej wodą, ponieważ szybko zacznie się psuć.
-
Możesz pozostawić marchewkę do wyschnięcia na powietrzu na kilka dni w celu przechowywania, a następnie odciąć łodygę, najlepiej ostrym nożem, około centymetr nad rdzeniem marchwi.
Jak przechowywać marchewki w piwnicy na zimę
-
Do przechowywania używaj wyłącznie zdrowych i nieuszkodzonych marchewek. Ułóż je w leszczynowej lub drewnianej skrzyni z piaskiem, piaskiem zmieszanym z torfem, wiórami lub pokruszoną korą.
-
Uważaj, aby marchewki nie stykały się ze sobą, więc jeśli na jednej pojawi się pleśń lub zgnilizna, nie przekazuj jej od razu dalej.
-
Umieść korzenie w piasku tak, aby górna część z sercem znajdowała się w powietrzu, a nie zakopana, w przeciwnym razie zaczną gnić.
-
Marchew włóż do ciemnej i nieogrzewanej piwnicy. Idealna temperatura do przechowywania marchwi wynosi około 3°C. Wilgotność powietrza powinna wynosić około 80%. Jeśli warzywo się za bardzo nagrzeje, wkrótce zacznie więdnąć i ponownie rosnąć. Jeśli wilgotność będzie zbyt wysoka, zgnije, a jeśli wilgotność będzie zbyt niska, szybko wyschnie. Starannie wietrzyć.
-
Nie przechowuj marchewki w pobliżu jabłek i gruszek. Owoce te wytwarzają gaz, który sprawia, że marchewka staje się gorzka.
-
Przechowywane warzywa wymagają ciągłej kontroli, gdyż choroby i zgnilizna szybko się rozprzestrzeniają i rozprzestrzeniają nawet na zdrowe warzywa. Gdy tylko zauważysz choćby ślad zgnilizny lub pleśni, natychmiast wyrzuć dotkniętą marchewkę.
Jak przechowywać marchewki w mieszkaniu
Jeśli nie masz piwnicy, umieść pudełka z marchewką na balkonie lub w chłodni lub spiżarni. Na balkonie wystarczy pomyśleć o izolacji termicznej, na przykład w postaci włókniny lub styropianu. Należy pamiętać, że temperatura przechowywania marchwi powinna wynosić około 5°C. Miejsce słoneczne lub bardzo jasne lub miejsce w pobliżu źródła ciepła jest całkowicie nieodpowiednie.
-
Do krótkotrwałego przechowywania marchwi w mieszkaniu wystarczy worek mikrotenowy. Włóż do niego warzywa, zamknij torebkę i wykonaj kilka otworów, aby marchewka mogła oddychać. Umieść torbę w chłodnym, ciemnym miejscu. Opieka nad Tobą trwa maksymalnie miesiąc. Przechowywany w ten sposób może przetrwać nawet w lodówce.
Możesz zamrozić marchewki
Marchewkę można zamrozić w całości, startą lub pokrojoną w krążki lub słupki o grubości od 3 do 5 mm, w zależności od tego, jak będą potrzebne do gotowania zimą. Pamiętaj, że wszystkie kawałki powinny być tej samej wielkości.
Kawałki marchewki odłóż na sitko i zanurz je we wrzącej, lekko osolonej wodzie na 3 minuty. Następnie zdejmij sitko i wrzuć marchewki do zimnej wody z kostkami lodu. Po ostygnięciu rozłóż warzywa na ręcznikach papierowych i pozostaw do wyschnięcia. Następnie rozłóż marchewki na tacy lub desce do krojenia i włóż je do zamrażarki na 2-3 godziny, aby zamarzły. Następnie włóż marchewki do torebek lub pudełek, szczelnie zamknij i przechowuj w zamrażarce. Zamrażaj w pojedynczych porcjach. Posłuży ci to na rok. Blanszowanie nie jest absolutnie konieczne, ale mrożona marchewka gotuje się szybciej.
Surowe marchewki dobrze zamarzają, starte. Nadaje się nie tylko do zup i sosów, ale także do przygotowania ciasta marchewkowego czy słodyczy. Obierz świeże warzywa, zetrzyj je na średniej tarce, włóż do plastikowej torby i włóż do zamrażarki. Zamrażaj w pojedynczych porcjach.
Marchew dobrze suszy
-
Oczyszczone korzenie marchwi do suszenia kroi się zwykle w krążki o grubości od 4 do 6 mm, gotuje się przez około 5 minut i natychmiast schładza w lodowatej wodzie, odsącza i pozostawia do całkowitego wyschnięcia na ręczniku papierowym.
-
Suszyć krążki marchewki w piekarniku w temperaturze 70–80°C przez 2–3 godziny, pozostawiając uchylone drzwiczki piekarnika. W suszarce susz je w temperaturze 55°C przez 6-10 godzin.
-
Nie musisz suszyć marchewek, wystarczy pokroić je w krążki, możesz je zetrzeć na grubej tarce, suszenie będzie znacznie szybsze.
-
Suszoną marchewkę przechowuj w ciemnym, suchym miejscu, w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
-
Jeśli chcesz użyć suszonej marchewki, najpierw zalej ją wrzącą wodą przez sitko i mocz w letniej wodzie przez 10 minut
Więcej o marchewce możesz przeczytać: