Jak prawidłowo zamrażać grzyby? Przechowuj w nich cenne składniki odżywcze

Zamrażanie to świetny sposób na przetwarzanie grzybów. O ile suszenie jest najbardziej efektywne pod względem przestrzennym (grzyby zmniejszą swój rozmiar prawie o połowę), o tyle zamrażanie jest sposobem na zachowanie w nich maksymalnej ilości składników odżywczych. Ale zanim włożysz je do torebki, którą włożysz bezpośrednio do zamrażalnika lodówki, dobrze jest zblanszować lub usmażyć grzyby. Dzięki temu pomagasz im uzyskać lepszą strukturę, smak, a także zachować zawarte w nich składniki odżywcze.

Używanie mrożonych grzybów

Grzyby można po rozmrożeniu namoczyć w wodzie i nie mają takiej konsystencji jak świeże. Ale nie zniechęcaj się. Używaj grzybów do dań prosto z zamrażarki – nie rozmrażaj ich. Pamiętaj, że świeże grzyby można również zamrozić, wystarczy je posiekać. Ale tracą swoje wartości odżywcze. Dlatego idealnie jest włożyć pracę i przetworzyć grzyby.

Grzyby

Zdjęcie: Pixabay

Zamrażanie surowych grzybów

Po prostu kroisz grzyby tak, jak ich najczęściej używasz – w plasterki, kostkę, ćwiartki, połówki, a nawet w całości. Pojedyncze kawałki układamy na blasze tak, aby nie nachodziły na siebie i wkładamy do zamrażarki. Gdy grzyby są zamrożone, można je wlać do jednego worka i przechowywać w zamrażarce. Dzięki temu poszczególne kawałki grzybów nie sklejają się ze sobą.

Blanszowane grzyby

Zaletą tej metody jest to, że nie dodaje się do nich żadnej wartości kalorycznej. Po prostu oczyść grzyby i pokrój je tak, jak wolisz. Umieścić w koszyku do gotowania na parze. W garnku wymieszaj wodę z łyżeczką soku z cytryny (zapobiegnie to odbarwieniu się grzybów) i zagotuj.. Następnie natychmiast włóż przygotowane grzyby do koszyka i przykryj pokrywką. Poziom nie może dotykać koszyka do gotowania na parze.

  • Blanszuj całe grzyby przez 5 minut.
  • Blanszuj ćwiartki lub mniejsze całe grzyby przez 3,5 minuty.
  • Blanszuj plastry grzybów przez 3 minuty.

Następnie usuń grzyby i natychmiast zanurz je w pojemniku z lodowatą wodą. Zostawimy je tutaj dokładnie tak długo, jak je blanszowaliśmy. Wyjmij je, poczekaj, aż ociekną i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozwól im całkowicie ostygnąć. Następnie pozwól im zamarznąć. Następnie możemy je włożyć do worka, odessamy nadmiar powietrza. W zamrażarce wytrzyma w idealnym stanie około 3 miesięcy.

Duszone grzybki

Smażenie grzybów jest nieco mniej skomplikowanym procesem, ponieważ nie potrzebujesz miski z lodowatą wodą. Jednak dodatek tłuszczu zwiększa wartość kaloryczną grzybów. Jak to zrobić? Pieczarki oczyścić i pokroić na wybrane kawałki. Na patelni rozpuść kawałek masła i podsmaż na nim grzyby (czasy są takie same jak w przypadku blanszowania). Następnie odstawić i ostudzić do temperatury pokojowej. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zamrozić. Następnie włóż je do torby, odessaj jak najwięcej powietrza i włóż z powrotem do zamrażarki. Spożyć w ciągu 3 miesięcy.

Źródła informacji:

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-to-freeze-mushrooms

https://www.marthastewart.com/8327461/how-to-store-mushrooms

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *