Jak prawidłowo podgrzać jedzenie w kuchence mikrofalowej: nie będzie już sytuacji, w której naczynie będzie podgrzewane w jednym miejscu, a w innym nie

Kuchenka mikrofalowa oszczędza mnóstwo czasu i energii gospodyni domowej, która oprócz talerzy nie musi myć garnka czy patelni.

Czasami jednak zdarza się, że wyjmujesz gorącą płytę z kuchenki mikrofalowej, a jedzenie na niej nadal jest zimne. Lub, co nie jest lepsze, gdy naczynie jest podgrzewane nierównomiernie.

Aby uniknąć takich dziwactw, skorzystaj z poniższych wskazówek.

Umieść płytkę prawidłowo

Uważa się, że talerz z jedzeniem powinien być umieszczony na środku stojaka zainstalowanego w kuchence mikrofalowej, ale w rzeczywistości tak nie jest.

Spróbuj umieścić talerz bliżej krawędzi gramofonu, a natychmiast zauważysz różnicę.

Rozłóż jedzenie równomiernie

Aby całe danie było ciepłe, podejdź odpowiedzialnie do jego rozmieszczenia w pojemniku – wszystkie potrawy na talerzu powinny być równomiernie rozłożone.

Wybierz odpowiednie naczynia kuchenne

Należy pamiętać, że nie wszystkie naczynia nadają się do użytku w kuchence mikrofalowej. A jeśli wszyscy znają zakaz używania metalowych talerzy, a także naczyń ze złotymi wzorami, to wymóg, aby nie wkładać cienkich szklanych naczyń do kuchenki mikrofalowej, niestety nie jest tak powszechnie znany.

Wcześniej informowaliśmy, że niszczą kuchenkę mikrofalową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *