Jak prawidłowo i szybko obrać kiwi: 3 główne metody

Mówią, że kiwi zawiera nie mniej witaminy C niż cytryna. Egzotyczny owoc od dawna nie zaskakuje kupujących, ale niewiele osób wie, jak go obrać.

Jeszcze niedojrzałe owoce można łatwo obrać nożem, tak jak ziemniaki. Miękkie i dojrzałe kiwi można łatwo okaleczyć.

Dla tych, którzy nie wiedzą, powiemy, że istnieją trzy skuteczne sposoby obierania tego zdrowego owocu.

Metoda pierwsza: jak ziemniaki

Nie ma tu nic zaskakującego. W ten sposób możesz obrać niedojrzałe owoce. Ale jeśli kiwi dojrzeje i stanie się miękkie, ta opcja nie będzie już działać.

kiwi
Zdjęcie: © Belnovosti

Poza tym niedojrzałe kiwi nie jest już tak smaczne i soczyste, dlatego lepiej zostawić owoc na chwilę w papierowej torbie.

Aby przyspieszyć dojrzewanie, włóż do środka jedno jabłko, gruszkę lub banana.

Sposób drugi: łyżka

Aby to zrobić, owoc jest po prostu cięty na dwie połówki. Wzdłuż lub w poprzek – zależy od rozmiaru.

Następnie włóż łyżeczkę pomiędzy skórkę a miąższ, pogłębij ją i przesuwaj wokół osi.

Ta metoda jest odpowiednia, nawet jeśli kiwi musi być użyte do sałatek lub innych potraw. Jeśli musisz obrać kiwi, aby je zjeść, łatwiej jest zjeść je od razu łyżką.

Metoda trzecia: gotuj

Nie jest to najbardziej przydatna, ale dość skuteczna metoda. Musisz wziąć odpowiedni rondel, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia.

Następnie wrzucamy owoc do wrzącej wody i dokładnie po 30 sekundach wyjmujemy go i wrzucamy do zimnej wody.

Po gwałtownej zmianie temperatury skórkę można usunąć nawet bez noża, ale nie powiemy, jak zdrowy będzie owoc.

Wcześniej powiedzieliśmy, jak gotować z jednego jajka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *