Prawdziwym królem każdego świątecznego stołu, także sylwestrowego, jest eleganckie ciasto.
Zamiast przepłacać za pracę profesjonalnych cukierników lub zadowolić się nudnym, sklepowym produktem, spróbuj samodzielnie zamienić zwykły deser w efektowne danie.
Czekolada
Możesz zrobić śnieg dokładnie taki jak prawdziwy, siekając tabliczkę białej czekolady na tarce.
Nie masz białej czekolady? Nie ma problemu – zrób śnieg z cukru pudru lub płatków kokosowych.
Krem
Proste kwiatki i wiry z kremu nie wystarczą – proponujemy zrobić prawdziwą choinkę.
Aby figurka była trójwymiarowa i nie „unosiła się” jeszcze w lodówce, kremem maślanym smarujemy odwrócone rożki waflowe, w których zwykle podaje się lody.
Posypka cukiernicza
Nawet jeśli w najbliższym sklepie nie znalazłeś rożka potrzebnego do poprzedniej wersji, nie rozpaczaj – na płaskiej powierzchni tortu narysuj zieloną piękność, a jako dekoracji użyj posypki cukierniczej.
Wielokolorowe kulki staną się pełnoprawnym odpowiednikiem ozdób choinkowych.