Jak ozdobić ciasto noworoczne: najprostszy możliwy wystrój

Prawdziwym królem każdego świątecznego stołu, także sylwestrowego, jest eleganckie ciasto.

Zamiast przepłacać za pracę profesjonalnych cukierników lub zadowolić się nudnym, sklepowym produktem, spróbuj samodzielnie zamienić zwykły deser w efektowne danie.

Czekolada

Możesz zrobić śnieg dokładnie taki jak prawdziwy, siekając tabliczkę białej czekolady na tarce.

Nie masz białej czekolady? Nie ma problemu – zrób śnieg z cukru pudru lub płatków kokosowych.

Ciastko
Zdjęcie: Pixabay

Krem

Proste kwiatki i wiry z kremu nie wystarczą – proponujemy zrobić prawdziwą choinkę.

Aby figurka była trójwymiarowa i nie „unosiła się” jeszcze w lodówce, kremem maślanym smarujemy odwrócone rożki waflowe, w których zwykle podaje się lody.

Posypka cukiernicza

Nawet jeśli w najbliższym sklepie nie znalazłeś rożka potrzebnego do poprzedniej wersji, nie rozpaczaj – na płaskiej powierzchni tortu narysuj zieloną piękność, a jako dekoracji użyj posypki cukierniczej.

Wielokolorowe kulki staną się pełnoprawnym odpowiednikiem ozdób choinkowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *