Jak dbać o gąbkę do naczyń: Kryje w sobie niesamowitą ilość bakterii

Gąbka jest miękka, chłonna i „pasuje do dłoni”. Nic dziwnego, że podczas mycia naczyń lub sprzątania może gromadzić się duża ilość brudu, tłuszczu i brudu. Z jednej strony to dobrze, bo ułatwia pracę. Ale trzeba też wziąć pod uwagę, że oprócz wchłaniania bałaganu, dostaje się do niego również duża ilość bakterii. I to już jest problem.

Autorka filmu Thaitrick pokazuje jak używać gąbek do mycia. Więcej na kanale YouTube.com.

Źródło: YouTube

Wylęgarnia bakterii

W 2017 roku niemiecki naukowiec Markus Egert zbadał 14 zużytych gąbek do naczyń. I co znalazł? Według niego ten środek czyszczący powoduje dużo większy bałagan niż toaleta! W jednej gąbce do mycia naczyń może znajdować się aż 362 gatunków bakterii. I tylko na 1 centymetrze sześciennym powierzchni tej „gąbki czyszczącej” znajdziesz ich aż 82 miliardy!

Uwaga na zamieszanie!

Według naukowców na rynku jest mnóstwo gąbek i każda z nich nadaje się do czegoś innego. Jeden radzi sobie z zaschniętymi plamami, inny chętniej czyści szkło, a jeszcze inny szorstkie powierzchnie. Niektóre rodzaje gąbek można wykorzystać także do pielęgnacji roślin! Problem pojawia się, gdy w gospodarstwie domowym znajduje się więcej niż jedna gąbka i po prostu zmienia się jej przeznaczenie. Na przykład, jeśli przez pomyłkę pomylisz gąbkę do naczyń z gąbką, której używasz do czyszczenia lodówki lub zlewu. Każda „pułapka na brud” ma swoją część bakterii, a dzięki nowej (często naciąganej) misji może ją podwoić.

Prostokąty i „rogi”

Aby nie robić bałaganu w gąbkach, możesz wyróżnić się kolorem. Lub po prostu weź nożyczki i odetnij jeden lub dwa rogi. Tak „przycięte” narzędzie czyszczące może być łatwiej zidentyfikowane nawet przez domowników. Każdy wie, że gąbki do naczyń jest dużo, ale gąbka do czyszczenia ma po prostu o jeden róg mniej.

Jak je zdezynfekować

Większość ekspertów zaleca częstą wymianę gąbek. Dla oszczędnych kobiet istnieje możliwość dokładnego zdezynfekowania tych „miękkich pomocników”. Jak to zrobić: Gąbkę ugotuj w wodzie, a następnie namocz ją w płynie do mycia naczyń na kilka godzin. Nie tylko go czyści, ale także usuwa nieprzyjemny zapach. Będzie prawie jak nowy.

Powiązane artykuły

Źródła: www.flowee.cz, www.nasdum.eu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *