Z biegiem czasu sztućce pokrywają się warstwą brudu i resztek jedzenia.
Często dzieje się tak przy złej jakości pielęgnacji i powierzchownym czyszczeniu.
Ale problem można rozwiązać za pomocą dodatkowych tanich komponentów, których należy użyć podczas moczenia widelców i łyżek.
Najbardziej uniwersalnym lekarstwem jest soda.
Do namoczenia urządzeń wystarczy wziąć tylko dwie łyżki tego składnika na dwa litry gorącej wody.
Bardziej skuteczny środek zostanie uzyskany, jeśli dodasz jeszcze 2 łyżki soli i łyżkę kwasu cytrynowego.
Widelce ze stali nierdzewnej, aluminium i miedzioniklu można przechowywać w tym roztworze do pół godziny.
Następnie pozostaje już tylko przetrzeć je czystą gąbką, a następnie spłukać w czystej wodzie.
Jeżeli zachodzi potrzeba rozjaśnienia urządzeń, które z biegiem czasu pociemniały, zaleca się przygotowanie kwaśnego roztworu.
Na litr wody należy dodać 100 ml octu i kilka kropel soku z cytryny.
Produkt należy doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. W tej mieszance możesz pozostawić widelce i łyżki na godzinę.
Wcześniej nauczyliśmy się czyścić sztućce bez specjalnych produktów.