Często jesz tuńczyka z puszki? Nadszedł czas, aby poznać podstawy.
The tuńczyk w puszce Jest szybkie do spożycia i można je dodać do wielu różnych przepisów. Doceniany zarówno w upalne, jak i chłodniejsze pory roku, należy do najczęściej kupowanych w supermarketach. W sprzedaży jest wiele wariantów i często można je znaleźć w ofercie w bardzo przystępnych cenach. Ale jakie są historia tego produktu? Istnieją zagrożenia i skutki uboczne, o których każdy powinien wiedzieć.
Uważany jest za praktyczny wybór i szybki sposób na uzupełnienie białka i omega 3 za kilka euro i bez konieczności gotowania. Jednakże ma to wpływ na organizm i środowisko: względy, które teraz wymienimy, wynikające z niektórych badań naukowych, powinny nas skłonić do ograniczenia ich spożycia.
Tuńczyk w puszkach: prawda, którą znają niewielu
Nadmierne spożycie tuńczyka w puszce może mieć pewne skutki skutki uboczne dla zdrowia: przede wszystkim dużą wadą jest obecność rtęć. W zależności od rodzaju tuńczyka, który wybierzesz, występuje większa lub mniejsza ilość tego metalu ciężkiego. Jak stwierdzono w badaniu opublikowanym w 2020 r. w czasopiśmie „Zakumulowany w organizmie człowieka” może prowadzić do problemów neurologicznych i rozwojowych.Badania środowiskowe”. Według szacunków badaczy zPerspektywy zdrowia środowiskowego90% narażenia ludzi na rtęć w Stanach Zjednoczonych pochodzi z ryb, przy czym 40% tego narażenia pochodzi w szczególności z ryb złowionych w Oceanie Spokojnym.
Rtęć przedostaje się do wód w wyniku odpadów z różnych działań produkcyjnych i trafia do cyklu życiowego organizmów wodnych. Mikroorganizmy przekształcają go w wysoce trującą toksynę zwaną metylortęćktóry gromadzi się jak tuńczyk.
TO objawy nadużywania rtęci objawia się swędzeniem i mrowieniem palców u rąk i nóg, osłabieniem mięśni, problemami z koordynacją, zaburzeniami mowy lub słuchu. Stanowi także zagrożenie dla kobiet kobiety w ciążyponieważ może powodować zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego u dzieci. Zgodnie z zaleceniami Agencja ds. Żywności i Leków I Agencję Ochrony Środowiskakobiety i dzieci powyżej 10. roku życia powinny ograniczyć się do dwóch lub trzech porcji ryb i skorupiaków tygodniowo, wybierając te o najniższej zawartości rtęci. Jeśli chodzi o tuńczyka w puszkach, przekroczenie trzech porcji tygodniowo może stać się niebezpieczne dla każdego człowieka.