Kwiaty drzew owocowych są bardzo wrażliwe na mróz i z zamarzniętych kwiatów nie będzie żadnych owoców. Najbardziej wrażliwe są morele, których kwiaty zniszczą mróz w temperaturze -2°C, bardziej odporne są brzoskwinie (-3°C), jabłonie i śliwy (-4°C). Majowe przymrozki niszczą kwiaty truskawek i warzywa posadzone na zewnątrz w kwietnikach. Mamy dla Ciebie wskazówki, jak łatwo zabezpieczyć kwiaty i warzywa przed mrozem.
Jak chronić kwiaty drzew owocowych przed wiosennymi przymrozkami
Dla kwiatów drzew owocowych temperatura zagrożenia wynosi od -1 do -4°C, młode, już posadzone owoce mogą zostać nieodwracalnie uszkodzone nawet przez niewielką temperaturę poniżej punktu zamarzania (-0,5°C), nawet jeśli tylko zamarzną kilka godzin rano. Najgorsza sytuacja ma miejsce, gdy po mroźnej nocy przychodzi słoneczny dzień! Odmrożenie objawia się żółtym, a później brązowym zabarwieniem, płatki stopniowo opadają. Możemy więc na dobre pożegnać się z przyszłymi zbiorami.
-
Jeśli prognoza pogody mówi, że istnieje ryzyko nocnych przymrozków, możemy spróbować chronić kwitnące drzewa poprzez opryskiwanie drzew wodą. Woda przykleja się do kwiatów i gałęzi, tworząc swoisty film ochronny, który przynajmniej na krótki czas powinien chronić kwiaty przed zamarznięciem.
-
Możemy także spróbować sprawdzonego przepisu naszych babć i okolic kwitnących drzew postawić wiadra z wodą. Parująca woda tworzy mgłę, która chroni drzewa, ale działa ona tylko do -2°C.
-
W przypadku mniejszych drzewek w ogrodzie możemy zostawić kwitnącą koronę na noc przykryć włókniną, który można również delikatnie spryskać lub spryskać wodą, gdy jest chłodniej. Pewną ochronę zapewni również przykrycie go folią mikrotenową, jednak zwykle nie da się go usunąć bez uszkodzenia.
-
Inną opcją jest tak zwane palenie, kiedy prostujemy stosy mokrych gałęzi pod drzewami i podpalamy je. Nie mogą pojawiać się płomienie, ze stosu musi wydobywać się gęsty dym, który zabezpieczy kwiaty przed zamarznięciem. Uwaga! Musimy uważać na tlący się stos i trzymać go pod kontrolą, aby nie zaczął się palić.
Jak chronić truskawki i warzywa przed mrozem
Majowe przymrozki mogą zniszczyć także kwiaty i warzywa posadzone na zewnątrz – na przykład paprykę, cukinię, ogórki, bakłażany, dynie i inne rośliny ciepłolubne, wrażliwe na ujemne temperatury. Uszkodzenia mrozowe objawiają się ciemnieniem liści na krawędziach i wysuszeniem.
-
Truskawki i warzywa można częściowo przykryć białą włókniną, którą zostawiamy na nich do czasu, aż się podgrzeją. Jeżeli mrozy są większe stosujemy kilka warstw.
-
Z nasion możemy także stworzyć prosty, improwizowany mini-parowiec dla poszczególnych roślin. Odcinamy spód butelki i kładziemy go na roślinach.
-
Sadzonki do wysokości około 5 cm zabezpieczamy przed zimą przysypując je ziemią.