W najbliższy piątek – 16 grudnia Cerkiew prawosławna wspomina św. przyr. Agajusz. Św. mchk Marin. Właśnie wtedy świętują wszyscy ludzie o imionach Marin, Marina, Marichno, Marinko, Marinella i Marinell.
Warto zauważyć, że imię Marin pochodzi od słowa Maria lub Marina i oznacza „gorycz” lub „król”.
Wszyscy wiedzą, że bułgarskie święta wiążą się z ważnymi tradycjami i rytuałami. Niezmiennym elementem każdego święta jest stół – my, Bułgarzy, lubimy jeść i to obficie.
Ale teraz mamy okres świątecznego postu! Właśnie dlatego bardzo ważne jest, na jakich ucztach będziemy biesiadować i jakimi zabawimy gości naszej uroczystości.
Zatem – dobrze jest wziąć pod uwagę, że ci, którzy dzisiaj świętują, mają w swoim imieniu „gorycz” i poszczą, więc dobrze, że manji też takie są.
Właśnie dlatego warto stawiać na kwaśne rzeczy. Dobrym pomysłem jest przygotowanie chudej kapusty w zapiekance, kapusty kiszonej z ryżem, sałatki z kiszonej kapusty, sałatki z buraków i orzechów włoskich, a także sałatki zimowej z marchwi, buraków i selera.