Ile orzechów włoskich jeść dziennie? Spożycie tej ilości zmniejsza ryzyko zawału serca bardziej, niż można by się spodziewać

Jedzenie orzechów włoskich pomaga obniżyć poziom cholesterolu, ryzyko miażdżycy i zawału serca. „Dlatego powinny być regularnie spożywane przez osoby cierpiące na choroby układu krążenia, w sytuacji zagrożenia zawałem serca lub po jego wyleczeniu” wyjaśniła Katarína Blažová z Działu Doradztwa Zdrowotnego Regionalnego Urzędu Zdrowia Publicznego (RÚVZ) w Bratysławie.

Wpływ orzechów włoskich na zdrowie jest naprawdę znaczący

Nie ma wątpliwości, że te owoce natury są naprawdę korzystne dla zdrowia. Spożywając je trzeba jednak uważać na ilość, gdyż 100 g orzechów włoskich zawiera około 654 kalorii, co oznacza, że ​​są znacząco kaloryczne. Wynika z tego, że są pożywne, jednak ich spożycie wymagane jest w rozsądnej ilości.

Orzechy zawierają kwasy tłuszczowe, które stanowią główne źródło energii dla komórek serca oraz witaminę B1, która wspomaga pracę mięśni. RÚVZ wyjaśnił na portalu społecznościowym, że według kilku badań regularne spożywanie orzechów, co najmniej garści dziennie, zmniejsza ryzyko zawału serca nawet o połowę. Według Blažovej, ze względu na niską zawartość węglowodanów i wysoką wartość odżywczą, są one bardzo korzystne także dla osób chorych na cukrzycę.

Badania na seniorach potwierdziły, że regularne spożywanie orzechów znacząco poprawia pamięć i może pomóc spowolnić postęp choroby Alzheimera. Ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, lecytyny, fosforu i witaminy B6, zdaniem RÚVZ, są one doskonałym pożywieniem dla mózgu. Orzechy włoskie zawierają również dużą ilość miedzi, która pomaga wchłaniać żelazo w jelitach i zapobiega anemii.

Orzechy pomogą także młodszym osobom

Według ekspertów RÚVZ orzechy poprawiają także sprawność umysłową i przywracają równowagę układu nerwowego, dlatego powinny je spożywać głównie studenci i osoby pracujące umysłowo, cierpiące na depresję, stres i drażliwość. Orzechy włoskie zawierają substancje bioaktywne, takie jak fitosterole, gammatoferol, kwasy tłuszczowe omega-3 i różne polifenole o działaniu przeciwutleniającym.

RÚVZ przypomniał, że można mieć alergię na orzechy. Zwrócił uwagę, że jeśli ktoś podejrzewa alergię na orzechy, powinien starać się ich unikać lub skonsultować się z lekarzem w sprawie dalszego postępowania. Orzechy zaliczane są do jednej grupy alergenów, jednak nie jest regułą, że dana osoba jest uczulona na wszystkie rodzaje orzechów.

Przegląd najlepszych spa i wellness na Słowacji: Przeczytaj więcej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *