Napar z imbiru i cytryny może być panaceum na przeziębienia w sezonie zimowym. Jak przygotować napar ziołowy i o jakich szczegółach zadbać?
Nawet jeśli nie jest to dokładnie owoc cytrusowy, czy bulwa, która jest częścią naszej tradycji kulinarnej, to tak . Do tego stopnia, że zachęcano nawet do uprawy na naszej ziemi. . Najlepiej wybrać tę uprawianą we Włoszech. Najpopularniejszym zamiennikiem jest ten, który pochodzi z Chin. Tyle że w Azji obowiązują standardy zdecydowanie odmiennych pestycydów i GMO do Unii Europejskiejktóra choć powinna zrobić więcej, od kilku lat na wszelkie sposoby stara się położyć kres zanieczyszczającej żywność szkodliwą dla zdrowia.
Podobną dyskusję można przeprowadzić w przypadku cytryny. Za każdym razem, gdy używasz go w kuchni lub do celów spożywczych, dobrze jest, aby skórka była jadalna i aby owoce uprawiane zgodnie ze standardami ekologicznymi lub biodynamicznymi. Niestety skórka owoców cytrusowych, ze względu na swoje właściwości i gąbczastość, pochłania znaczną część pestycydów rozpylanych na uprawy. Jeśli będziesz przestrzegać tych środków ostrożności, będziesz mógł przygotować pyszny i zdrowy napar z imbiru i cytryny.
Napar z imbiru i cytryny: przepis
Zima nadchodzi. Nawet jeśli obecne temperatury nie budzą podejrzeń, mamy środek jesieni. Zatem za półtora miesiąca wkroczymy w najzimniejszą porę roku. Ten, w którym najprawdopodobniej zachorujesz na przeziębienie lub grypę. Które w większości przypadków powstają w wyniku zarażenia. Dlatego konieczne jest wzmocnienie obrony immunologicznej. I. Obydwa pełne witaminy, szczególnie C, mają właściwości poprawiające układ odpornościowy oraz łagodzi objawy przeziębienia i bólu gardła. Imbir ma w tym szczególną moc.
Najpierw musisz wziąć dwie cytryny i dokładnie je umyć. Sól wciera się w skórkę i spłukuje. Nawet kilka razy. Następnie przechodzimy do wodorowęglanu. Należy go również natrzeć skórką cytryny. Następnie zostaw obydwa owoce cytrusowe do namoczenia w misce z ciepłą wodą i rozpuszczonym wodorowęglanem sody. Przez 15 minut. Weź otwarty szklany słoik i zdezynfekuj go, gotując w ciepłej wodzie. Opłucz cytryny. Usuń zewnętrzne końcówki i pokrój cytryny w cienkie plasterki. Usuń nasiona. Imbir oczyść i pokrój w paski.
Jak stosować napar
To właściwie faza przygotowawcza. Weź zdezynfekowany słoik i wlej do niego trochę miodu. Napełnij go plasterkami imbiru i cytryny oraz niewielką ilością wody, aż będzie pełna. Następnie zakręć pokrywkę i wyjmij spód z lodówki na dwa lub trzy dni, aby macerował w odwróconym słoiczku. Następnie włóż do lodówki na tydzień. Wreszcie przygotowanie naparu jest gotowe. Kiedykolwiek masz ochotę na dobrą herbatkę ziołową z imbirem i cytryną, wystarczy wyjąć ze słoika plasterek cytryny i imbiru, do rondelka wlać trochę wody i całość zagotować.