Historia etykiety serwowania: od średniowiecza do współczesności

Nie musisz panikować, gdy usłyszysz o etykiecie serwowania. Tak, to są zasady aranżacji, abyśmy mogli jeść bardziej wykwintnie i kulturalnie, ale też wygodniej. Prawdopodobnie w to nie uwierzysz, ale w takiej czy innej formie jesteś już częścią tej wytwórni. Sam fakt używania sztućców i zastawy stołowej jest częścią ewolucji człowieka.

Czy wiesz, że w średniowieczu nikt nie miał indywidualnego zestawu naczyń – widelców prawie nie było, wszystkie inne przybory były wspólne, a zupę pito prosto z miski. Na przykład mięso spuchło na czubku noża i zostało podane do ust wszystkim. Bezpośrednio przed obiadem „montowano” stoły, stąd określenie „nakrywanie do stołu”. Kawałek materiału, którym ją przykryto, służył jednocześnie za ręcznik do wycierania rąk.

Dopiero w okresie renesansu nastąpiły zmiany w kulturze jedzenia za sprawą Katarzyny Medycejskiej, królowej Francji włoskiego pochodzenia. Spopularyzowała użycie widelca, a sami Włosi już w XVI wieku zasłynęli efektownymi kieliszkami ze szkła weneckiego.

Etykieta serwowania i spożywania posiłków jest dziś luksusem dostępnym dla każdego. A gdy zastosujemy go bezbłędnie i z dozą kreatywności, z pewnością zamienimy nasz obiad w wyjątkową okazję.

Tworzenie eleganckiej atmosfery: jak stylowo nakryć stół

Umiejętność nakrycia stołu to umiejętność, z której będziesz korzystać przez wiele lat, niezależnie od tego, czy organizujesz przyjazną kolację, czy oficjalne przyjęcie. Zrozumienie właściwego miejsca dla każdego sztućca, szkła i szybkie uporanie się z tym podstawowym zadaniem, pozwoli Ci poświęcić czas na inne ważne rzeczy, takie jak dekoracja stołu, aranżacja gości, dobra muzyka i miła atmosfera podczas odbioru.

Bez wątpienia najtrudniejszą częścią etykiety przy stole jest odpowiednie nakrycie stołu. Eksperci doradzają, aby jako wskazówki używać skrótu BMW (chleb – posiłek – wino/woda), który oznacza talerz na chleb po lewej stronie, talerz obiadowy pośrodku oraz kieliszki do wina i wody po prawej stronie i nad naczyniami. Serwetkę można położyć na talerzu lub po lewej stronie widelców.

Dlaczego warto wiedzieć, jak nakryć do stołu: Podstawowe zasady etykiety

Umiejętność odpowiedniego nakrycia stołu to kluczowy element tworzenia eleganckiej i stylowej atmosfery podczas serwowania posiłków. Przestrzegając tych ustalonych zasad i przepisów dotyczących rozmieszczenia przyborów kuchennych i naczyń, możesz zapewnić nie tylko wygodę swoim gościom, ale także dodać wyrafinowania swoim lunchom i kolacjom.

– Umieść talerz główny na środku przed każdym gościem. Jeśli podajesz sałatkę, umieść talerz sałatkowy na talerzu głównym. – Umieść złożoną serwetkę po lewej stronie talerza głównego.
– Połóż widelce na serwetce, widelcem do sałatek na zewnątrz, a głównym widelcem w środku, blisko talerza. Zasadą jest ułożenie przyborów kuchennych w kolejności, w jakiej będą używane, od zewnątrz do środka.
– Połóż nóż i łyżkę po prawej stronie talerza głównego, łyżką na zewnątrz i nożem w środku, najbliżej talerza. Upewnij się, że ostrze noża jest skierowane w stronę talerza.
– Umieść szklankę wody w prawym górnym rogu, tuż nad nożem. Jeśli podajesz wino, umieść kieliszek na prawo od kieliszka z wodą.

Oczywiście, w zależności od tego, ile posiłków przygotowałeś, możesz użyć większej liczby przyborów kuchennych niż zwykle. Na przykład łyżkę deserową należy umieścić nad daniem głównym. Jeśli podajesz wina czerwone i białe do różnych dań, dwa kieliszki ustawiaj po prawej stronie kieliszka z wodą, a kieliszek do wina białego przed kieliszkiem do wina czerwonego. Jeśli serwujesz podstawowe menu, możesz uprościć nakrycie stołu, wyjmując talerz sałatkowy i widelec, a także kieliszek do wina z powyższych kroków.

Sztuka nakrywania stołu: sekrety eleganckiego serwowania

Aby nadać stołowi wykończony wygląd, należy zadbać o jego dekorację. Na pierwszym miejscu jest wybór. Może to być klasyczna opcja obejmująca cały stół. Tutaj obowiązuje zasada, że ​​około 20 cm powinno swobodnie opadać, ale nie więcej, aby nie utrudniać gościom gestu lub chęci wstania od stołu. Inne, coraz nowocześniejsze rozwiązania to stosowanie osobnych dla każdego gościa, a także wózków jeżdżących wzdłuż lub szerokości stołu (jeśli jest on prostokątny). Jest to trend szczególnie aktualny i preferowany, ze względu na przełamany i nowoczesny wygląd stołu.

Wybór zestawu do jadalni oznacza także dawkę pomysłu. Przede wszystkim należy sprecyzować, czy chcemy, aby wszystkie dania były częścią jednego zestawu, czy też stanowią kombinację różnych dań. Jeśli wybierzesz pierwszy wybór, musisz przygotować się zestawami z większą liczbą części, natomiast w przypadku drugiej opcji musisz poprawnie dopasować wszystko, co znajduje się na stole, tj. podążać za ogólną tendencją.

Serwetki to kolejny sposób na dodanie odrobinę ekstrawagancji i stylu do stołu. Poza tym pod widelcami można je postawić na talerzu przed gościem, prezentując się ciekawie i kształtując.

Nie zapomnij dodać świeżych kwiatów na swój stół lub przynajmniej zapewnić elegancki wazon na bukiet, który prawdopodobnie wręczą Ci goście. Przystawki i przystawki, którymi uzupełnisz swoje menu, można również umieścić wśród innych dań w talerzach, misach lub ręcznie robionych talerzach i tacach.

Stół może stać się kreatywnym dziełem sztuki inspirowanym różnorodnymi motywami, od klasycznej elegancji po dekoracje sezonowe lub inspirację konkretną kuchnią, którą prezentujesz. Niezwykle ważne jest, aby wszystko było rozmieszczone tak, aby zapewnić komfort zarówno Twoim gościom, jak i Tobie podczas serwowania.

I wreszcie – bądźcie gościnnymi i uśmiechniętymi gospodarzami!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *