Mięta to jedno z najmniej popularnych ziół. Przygotowuje się z niej na przykład tradycyjną herbatę i nowoczesną, domową lemoniadę. Te pyszne i przyjemnie aromatyczne napoje doskonale orzeźwiają i ugaszą pragnienie w każdej chwili, ale są też zdrowe, bo pomagają złagodzić wiele dolegliwości. Uspokajają nerwy w czasie stresu i poprawiają nastrój, wspomagają prawidłowe trawienie, a także łagodzą kaszel.
możemy ją uprawiać na zewnątrz w ogrodzie, w pojemnikach na balkonie lub w domu na parapecie. Nawet w sklepach wciąż dostępna jest świeża mięta. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować sobie filiżankę orzeźwiającej herbaty miętowej lub domowej lemoniady, kiedy tylko mamy na to ochotę lub dokucza nam niestrawność, przeziębienie czy stres.
Zarówno herbata, jak i lemoniada ze świeżych liści mięty mają niepowtarzalny mentolowy zapach i ostry, korzenny, wietrzny smak. Napoje miętowe działają chłodząco i świetnie gaszą pragnienie, dlatego są nieocenione szczególnie w miesiącach letnich.
herbata miętowa
Składniki
Przygotowanie
Delikatnie pocieramy liście świeżej mięty, aby lepiej uwolnić aromat i smak. Zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na 5 do 7 minut. Odpływ.
Używać
Herbatę miętową można pić ciepłą, letnią lub zimną. Jako zdrowotną herbatkę ziołową najlepiej pić ją samą, bez aromatyzowania, ale możemy ją posłodzić miodem i dodać cytrynę, limonkę lub pomarańczę (do herbaty wrzucamy kółko świeżych owoców cytrusowych) . Zalecamy pić od jednej do dwóch filiżanek dziennie.
Domowa lemoniada miętowa
Składniki
-
około 12 świeżo zebranych łodyg
-
1 cytryna (lub 1 cytryna i 1 limonka) o jakości organicznej
-
1 l wody niegazowanej
-
do słodzenia lub do smaku
Przygotowanie
Oderwij liście mięty i włóż je do szklanki razem z pokrojonymi w koła cytrynami i zalej wodą. Przykryj i pozostaw do maceracji na zimno przez 24 godziny. Następnie przecedzić przez sito. Przed podaniem lemoniadę dosłodzić do smaku miodem lub syropem. Dobre jest także niesłodzone. Wymieszaj, dodaj lód i udekoruj cytryną i listkiem mięty.
Efekty mięty
Herbata miętowa czy domowa lemoniada to nie tylko pyszny napój orzeźwiający, ale także pozytywnie wpływający na nasze zdrowie. w tym olejki eteryczne mentolowe i mentonowe, witaminy A, C, B1, B2 i B6, kwas foliowy i pantotenowy, flawonoidy, garbniki i gorycz.
- Mięta korzystnie wpływa na trawienie: „Pomaga np. przy wzdęciach i wzdęciach, nudnościach, wymiotach i biegunce, skurczach żołądka, wspomaga wytwarzanie żółci i soków trawiennych, aktywuje wydzielanie trzustki i wątroby oraz pobudza apetyt. A także odświeża oddech.” wprowadzony przez zielarza Martina Kolára.
- Mięta uspokaja, redukuje stres, relaksuje i wzmacnia układ nerwowy: „Picie naparu miętowego (i samego zapachu świeżej mięty) pomaga radzić sobie ze stresem, wyczerpaniem psychicznym, wahaniami nastroju, radzi sobie z bólami głowy i bezsennością, poprawia koncentrację i nastrój. mówi zielarz.
- Mięta pomoże na przeziębienie: Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i dezynfekującemu oraz zawartości mentolu herbata miętowa nie tylko pomaga w naturalny sposób leczyć objawy przeziębienia (kaszel, katar, gorączka, ból gardła itp.), ale także skutecznie zapobiega wirusom i bakteriom .