Grzyby w ogrodzie: co to znaczy i jakie rodzaje rosną najczęściej

Grzyby wyłaniające się z ogrodu, często bezpośrednio z kwietnika, nie są niczym niezwykłym. Czasem wokół pniaków można spotkać pokaźną masę grzybów. Grzyby jadalne rzadko rosną pod drzewami lub na trawniku i w większości przypadków nie są przydatne. Ale co oznacza fakt, że w ogrodzie wyrosły grzyby?

Grzyby w ogrodzie

Grzyby z ogrodu w ogóle nie będą nadawały się do zupy czy smażonych potraw. Jeśli jest ich za dużo, ich wygląd nikomu nie będzie odpowiadał. Większość z nich może być trująca. Najlepiej się ich pozbyć za pomocą mielonego wapienia lub wapna. Następnie należy pozwolić glebie dobrze wyschnąć. Ale ważne jest to, że ich wzrost często jest spowodowany zbyt kwaśną glebą

Łóżka ogrodowe

Grzyba tego można spotkać najczęściej od lipca do listopada. To jest łóżko ogrodowe. Po zażyciu tego leku nie poczujesz się najlepiej, powoduje to wymioty i nudności.

Walka z pieczarkami

Jest to grzyb lekko trujący, można go łatwo pomylić z innymi grzybami. Dlatego dobrym pomysłem jest pozbycie się tych grzybów w ogrodzie. Rośnie najliczniej latem, pachnie karbolem. Najlepiej rozpoznać to można po dotyku, jeśli po wbiciu paznokciem owocnik zmieni kolor na żółty, najprawdopodobniej jest to ten trujący grzyb. Wystarczy kilka dni mokrej gleby i świat jest w tarapatach.

Zraszacz tuczy

Tego halucynogennego grzyba można spotkać najczęściej na łąkach po długich, ulewnych deszczach. Od kwietnia do października występuje najczęściej na podmokłych murawach. Dla nas grzyb jest trujący, a po spożyciu ma też działanie halucynogenne. Nie trzeba jej uprawiać w ogrodach.

Tryskacz

Zdjęcie: I, Strobilomyces, CC BY-SA 3.0 , za pośrednictwem Wikimedia Commons

Pęczek ambrozji

Jest to bardzo gorzki grzyb, który słabo komponuje się z potrawami. Można go zobaczyć rosnącego na martwym drewnie, w lesie lub w ogrodzie. Po spożyciu powoduje problemy jelitowe i trawienne, należy go unikać, gdy tylko go zobaczysz. Może być trujący nie tylko dla Ciebie, ale także dla Twoich zwierząt. Przed tymi grzybami należy się chronić.

Końcówka trawy

Nic dziwnego, że po długiej, nieskoszonej trawie te niezwykłe grzyby zadomowiły się w ogrodzie. Grzyby, które osiągną przyzwoitą wysokość, mogą być na ten czas naprawdę jadalne. Niezrównany zapach grzybów często przyciąga na to miejsce ciekawskich grzybiarzy. Świetnie smakują przygotowane na maśle, doskonały sznycel panierowany można też przygotować w domu. Będą smakować naprawdę wyśmienicie. W tym przypadku grzyby w ogrodzie również mogą cię uszczęśliwić.

Źródła informacji:

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Stylowe życie jest świetne. Wiem o nim dużo i chcę się tym podzielić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *