Piołun ma wyraźnie gorzki smak, który może nas zaskoczyć już przy pierwszym użyciu. W końcu nie na darmo nazywa się go „gorzkim jak piołun”. W małych ilościach aromatyczne zioło lecznicze pomaga przede wszystkim przy dolegliwościach układu trawiennego, zwiększa produkcję soków żołądkowych oraz korzystnie wpływa na utratę apetytu czy wzdęcia, dlatego wchodzi w skład leczniczych mieszanek herbacianych przeznaczonych do leczenia schorzeń układu trawiennego. zaburzenia trawienne.
Piołun to prawda (Artemisia absinthium) to bylina o wysokości około jednego metra, zwykle rosnąca w pęczkach. Piołun rośnie w naturze na nasłonecznionych, kamienistych zboczach i granicach, wzdłuż dróg i na składowiskach śmieci. Preferuje głównie ciepłe i suche podłoża wapienne z wystarczającą ilością azotu.
Jak wygląda prawdziwy piołun?
Cała roślina, a szczególnie liście, są srebrzystoszare, filcowane, co odróżnia ją od pospolitszej i silniejszej w naszym kraju szałwii czarnozielonej. (Artemizja pospolita), który również ma działanie lecznicze, ale ma słabsze działanie. Piołun kwitnie w lipcu i sierpniu drobnymi żółtymi kwiatami zebranymi w obfite wiechy.
Skutki piołunu
zawiera głównie lotne olejki eteryczne, których najważniejszymi składnikami są tujol, tujon i chamazuleny, a także żywicę, garbniki, gorycz absyntynową i anabsyntynową, które wraz z olejkami eterycznymi tworzą typowy gorzki smak piołunu.
-
Goryczka zawarta w piołunie wspomaga produkcję soków żołądkowych, pracę pęcherzyka żółciowego i wątroby, usuwa uczucie pełności, wzdęć, zgagę, pomaga w trawieniu tłustych i ciężkich posiłków.
-
Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i stymulującemu piołun pomaga przy grypie i przeziębieniu oraz zwiększa naturalną odporność.
-
Pozytywnie wpływa także na psychikę. Mówi się, że promuje odwagę i nieustraszoność, łagodzi gniew i napięcie, pomaga w depresji i letargu oraz jest odpowiedni na wyczerpanie nerwowe.
-
Zewnętrznie piołun pomaga w leczeniu oparzeń i odmrożeń, w postaci okładów ze świeżych roślin sprawdził się przy reumatyzmie i egzemie. Napar dobrze wpływa na grzybicze choroby skóry.
Niekorzystne skutki piołunu
Piołunu nie należy stosować długoterminowo, gdyż w dużych dawkach jest trujący. „Piołunu nie powinny stosować dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Jednorazowo nie należy spożywać więcej niż 1 g piołunu, dzienna dawka nie powinna przekraczać 3 g!” ostrzega zielarz Martin Kolár. Dlatego piołun najczęściej dodaje się do mieszanek herbat ziołowych:
Jak zbierać i suszyć piołun
-
Niezdrewniałą część łodygi zbieramy 20-30 cm od wierzchołka rośliny tuż przed kwitnieniem lub na początku kwitnienia. Łodygi nie powinny być grubsze niż 5 mm. Poprzez zrywanie możemy również zebrać sam liść lub liść z kwiatem.
-
Na zbiórkę wyruszamy w lipcu i sierpniu przy suchej i słonecznej pogodzie około południa. Piołun jest praktycznie bezużyteczny do celów leczniczych podczas mokrej i deszczowej pogody.
-
Piołun można suszyć naturalnym ciepłem, zawieszając go w pęczkach w przewiewnym, zacienionym i suchym pomieszczeniu lub rozprowadzając cienką warstwą na płytach suszących. Jeśli suszymy sztucznym ciepłem, temperatura nie może przekraczać 40°C.
-
Piołunu nie należy suszyć razem z innymi ziołami leczniczymi, ponieważ będą miały gorzki zapach.
-
Prawidłowo wysuszony piołun ma srebrzystą barwę, silny korzenny zapach oraz mocny korzenny i gorzki smak.
-
Wysuszony piołun przechowywać w zamkniętych pojemnikach, w suchym miejscu, chronionym przed światłem.
Napar z piołunu
Składniki
-
2-3 g suszonego piołunu
-
220-330 ml wrzącej wody
Przygotowanie
Ziele zalać wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do zaparzenia na około 8 minut. Odpływ. Napar zawsze przygotowujemy na świeżo, bezpośrednio przed użyciem.
Używać
Ciepły napar z piołunu na wspomaganie trawienia pijemy tylko raz dziennie przed posiłkami. Pozostaw piołun do zaparzenia na około 15 minut w formie okładu, a po odcedzeniu pozostaw do ostygnięcia.
Herbata na dobre trawienie
Składniki
Przygotowanie
Wymieszaj zioła. Weź 1 czubatą łyżeczkę mieszanki i zalej 250 ml wrzącej wody. Przykryj i pozostaw do zaparzenia na 8 do 10 minut. Odcedzić i dosłodzić miodem do smaku, ale nie jest to konieczne.
Używać
Aby zapewnić dobre trawienie oraz przy problemach żołądkowych i trawiennych, bierzemy łyżeczkę w ciągu dnia, mniej więcej co godzinę. Herbatę pijemy tylko w przypadku problemów, nie zaleca się regularnego stosowania.
Krople/nalewka z piołunu
Składniki
-
1 część prawdziwego piołunu
-
5 części alkoholu o mocy co najmniej 40%.
Przygotowanie
Piołun zalać alkoholem i pozostawić na 3 tygodnie do maceracji. Wstrząsaj raz lub dwa razy dziennie. Następnie przefiltruj przez filtr do kawy lub grubą szmatkę. Nalewkę należy przechowywać w ciemnej butelce.
Używać
W przypadku utraty apetytu i wzdęć stosuje się zwykle 10-20 kropli do trzech razy dziennie na kostkę cukru lub w szklance wody. Tłumi także skurcze, dezynfekuje i pozytywnie wpływa na pracę żołądka, pęcherzyka żółciowego i wątroby.
Wino piołunowe
Składniki
-
1 litr dobrego białego wina
-
40 świeżych liści i kwiatów piołunu (2–3 gałązki)
Przygotowanie
Piołun wkładamy do butelki z winem, dobrze zamykamy i pozostawiamy na zimno przez co najmniej dwa tygodnie. Wstrząsaj co drugi dzień. Następnie odcedzamy wino i wkładamy do lodówki.
Używać
Stosujemy 2-3 łyżki dwa razy dziennie przed posiłkami. Wino piołunowe wspomaga odporność podczas grypy i przeziębienia, ale pomaga także przy letargu i melancholii.
Piołun jako przyprawa
Piołun jest nie tylko rośliną leczniczą, ale wykorzystuje się go również do przygotowywania potraw, a zwłaszcza napojów. Piołun stosowany jest jako przyprawa do pieczenia i grillowania mięs. Kilka liści dobrze komponuje się z tłustymi mięsami, poprawiając ich smak, ale przede wszystkim pomagają w ich trawieniu. Piołun jest niezbędnym składnikiem do produkcji słynnego absyntu i wermutu, wykorzystuje się go także w napojach bezalkoholowych.