Fenomenalne ciasteczka bez mąki i cukru. Smakuje lepiej niż zwykle i w ogóle nie przybierasz na wadze

Nikt z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez świątecznych ciasteczek. Co roku z żelazną regularnością pieczemy bułeczki waniliowe, Linneusza czy ule. Dlaczego nie spróbować w tym roku czegoś innego? Coś, czym miło zaskoczymy naszą rodzinę.

Spróbuj mąki migdałowej, ryżowej lub kukurydzianej

Jeśli zamiast zwykłej mąki użyjesz mąki ryżowej, migdałowej lub kukurydzianej, otrzymasz bardziej strawne i bezglutenowe świąteczne ciasteczka. Obecnie wielu z nas ma w swoim otoczeniu osobę, która cierpi na nietolerancję glutenu. I dlatego docenia na świątecznym stole słodycze, które może zjeść bez obaw.

Świąteczne ciasteczka z mąki ryżowej matcha

Matcha nadaje słodyczom typowo delikatny smak i aromat, a także barwi je stylowo na zielono. Twoje ciasteczka będą wyglądać ciekawie nawet bez skomplikowanej dekoracji. Ciasto jest bardzo proste i składa się wyłącznie ze zdrowych składników. Poza tym jest wyjątkowo chrupiący.

W misce wymieszaj 280 g mąki ryżowej z 4 łyżeczkami matchy, 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli. Dodać 80g syropu klonowego, 100g oleju kokosowego, 1 jajko i wymieszać na gładkie ciasto.

Rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm i foremkami wycinać pożądane kształty. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180°C. Gotowe ciasteczka można posypać proszkiem matcha lub obtoczyć w czekoladzie.

Czekoladowe ciasteczka migdałowe

Będziesz potrzebować tylko 4 składników. 90 g mąki migdałowej, 40 g kakao, 3-4 łyżki ksylitolu i 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Następnie szczypta soli i ¼ szklanki wody.

Wszystkie składniki stałe wymieszać, dodać wodę i wyrobić ciasto. Łyżką wycinamy małe kopczyki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż zaczną lekko pękać.

Przed pieczeniem można w każdym zrobić dziurkę i włożyć do niej odrobinę marmolady lub migdałów. Wodę w przepisie można także zastąpić mocną kawą lub likierem.

Zdjęcie: Shutterstock

Kulki cytrynowo-migdałowe

Wymieszaj 220 g mąki migdałowej, 80 g słodzika, ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę skórki z cytryny i 2 łyżki soku z cytryny. Dodać śnieg z 2 białek i wyrobić ciasto. Formuj z niego kulki, które możesz obtoczyć w orzechach, kokosie lub kakao. Jeśli nie zwracasz uwagi na kalorie, możesz je też obtoczyć w cukrze pudrze lub wanilii. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Kawałki marmuru z mąki kukurydzianej

Z 65 g miękkiego masła, 35 g ksylitolu, 60 g mąki kukurydzianej, 40 g skrobi kukurydzianej i 30 g mąki ryżowej wymieszaj na gładkie ciasto.

Pokoloruj 1/3 ciasta kakao, a następnie wymieszaj z jasnym ciastem, aby pozostało dwukolorowe. Podziel masę na 2 części i z każdej uformuj wałek. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny. Bułki pokroić na kawałki o szerokości około 1 cm i piec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Zdjęcie: Shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *