Szacuje się, że w Czechach rocznie do śmieci trafia prawie 830 000 ton nieskonsumowanej żywności. Jedno czeskie gospodarstwo domowe wyrzuca rocznie żywność o wartości około 20 000 koron, czyli około 1700 CZK miesięcznie. Do naszych pojemników na śmieci najczęściej trafiają pieczywo, warzywa, owoce i nabiał. Wiele osób wyrzuca żywność natychmiast po upływie terminu ważności podanego na opakowaniu. Czy znasz różnicę między etykietami „Zużyć przed” i „Najlepiej spożyć przed”?
Łatwo przekonamy się, jak marnotrawimy w domu, jeśli uczciwie zapiszemy każdy produkt spożywczy, którego nie zużyjemy i wyrzucimy przez tydzień. Może wtedy będziemy zaskoczeni! Jest wiele porad i sposobów, dzięki którym jeśli tylko chcemy, możemy uniknąć marnotrawstwa i wykorzystać powstałe nadwyżki. Są też tacy.
Odśwież zmęczone warzywa wodą
Niekoniecznie musimy jeszcze wyrzucać zapomniane warzywa. Wystarczy, że zwiotczałe warzywa namoczysz w szklance wody śledziowej i plasterku surowego ziemniaka i włożysz do lodówki, gdzie szybko zregenerują się. Musimy jednak go jak najszybciej wykorzystać.
Na przykład ta sztuczka działa w przypadku:
Przechowujemy żywność jak w sklepach
Aby żywność zachowała świeżość jak najdłużej, istotne jest jej prawidłowe przechowywanie. Często pomaga inspiracja z zaopatrzenia sklepu. Dotyczy to na przykład owoców i warzyw, które często w dobrych intencjach wkładamy do lodówki niewłaściwie. Przykładami mogą być banany i mango, dla których bardziej korzystne jest przechowywanie w temperaturze pokojowej. Wręcz przeciwnie, dłużej zachowuje świeżość w lodówce.
Zmiksuj stare owoce i warzywa
Najłatwiejszym sposobem przetworzenia zmęczonych (ale nie zepsutych) owoców i warzyw jest ich zmiksowanie. Owoce świetnie nadają się do przygotowywania koktajli, przecierów czy domowych lodów. „Dodatkowo przejrzałe owoce są słodsze, dlatego nie musimy już dosładzać cukrem lodów czy koktajli” radzi Alena Paldusová, menadżerka programu żywieniowego Zdravá 5, to także doskonałe ciasto, a z pomarszczonych jabłek – strudel lub ciasto. Z uschniętych warzyw można przygotować pyszną zupę-krem lub smaczną pastę do smarowania.
Jak kompostować w domu?
Sadzonki, sadzonki, skórki, pomarszczone owoce (ale także , lub ) doskonale nadają się do kompostowania w ogrodzie i domu (mała konstrukcja). Nawóz powstający z czasem z kompostu można wykorzystać w ogrodzie, a także do nawożenia roślin pokojowych i balkonowych.
Jest jeszcze sporo pyszności ze starszych wypieków
, bułki i chleb są najsmaczniejsze, ale szkoda wyrzucać stary chleb, można go dalej przetworzyć i wyczarować z niego o wiele więcej pyszności. Ciasto możemy zjeść nawet po trzech dniach spędzonych w domu, do późniejszego wykorzystania warto je wysuszyć lub zamrozić i w przyszłości poddać dalszej obróbce. .
Jak rozumieć informacje o jedzeniu?
Wiele osób wyrzuca żywność natychmiast po upływie terminu ważności podanego na opakowaniu. Prawidłowo interpretując informacje na opakowaniu, można uniknąć dalszych odpadów. Jaka jest różnica między „Zużyć do…” a „Najlepiej spożyć przed…”:
- W przypadku świeżej żywności, która nie ma bardzo długiego terminu przydatności do spożycia, takiej jak nabiał, schłodzone mięso, ryby czy produkty kuchenne na zimno, znajdziemy etykietę „Stożyć do…”. Po tym okresie produkt nie może być już sprzedawany w sklepach, a przy spożywaniu takiego produktu należy zwrócić szczególną uwagę na percepcję zmysłową (zapach, wygląd). Kilka dni po spożyciu np. fermentowane produkty mleczne (jogurty) powinny być w porządku, aby można je było jeszcze poddać obróbce cieplnej podczas pieczenia.
- Etykieta „Najlepiej spożyć przed…” oznacza produkty, które mają dłuższy termin przydatności do spożycia i nie ulegają tak szybkiemu zepsuciu. „Te produkty spożywcze mają zalecany okres przydatności do spożycia, który będzie trwał jeszcze dłużej, jeśli będzie prawidłowo przechowywany i jeśli opakowanie nie zostanie uszkodzone. Mogą to być na przykład makarony, ciasteczka, konfitury, herbaty czy konfitury. Przy właściwym przechowywaniu w chłodnym i ciemnym miejscu możliwe jest spożywanie żywności, która pachnie i smakuje tak, jak powinna, nawet po upływie minimalnego terminu przydatności do spożycia.