Dzianinowy chleb sodowy firmy Cooks and bakes

Każdy przepis Danieli Dinevy to odrobina perfekcji. Napełnij się jej pomysłami i czerp z jej finezji i elegancji w .

Dani Dineva

Dzianinowy chleb sodowy

Niezbędne produkty:

3 godziny białej mąki, ale można użyć 1 łyżeczki. mąka pełnoziarnista i 2 łyżeczki. Biała mąka

2 łyżeczki proszek do pieczenia

200 ml ciepłej wody

2 łyżki stołowe. sok z cytryny (jeśli go nie masz, użyj octu)

1 łyżka. Miód

1 łyżeczka sól

sezam do posypania

oliwa z oliwek do smarowania

Sposób przygotowania:

1 Mąkę przesiać i wsypać do miski. Ponieważ nie miałam mąki pełnoziarnistej, użyłam białej i wyszedł bardzo smaczny chleb sodowy. W misce wymieszaj mąkę z solą, miodem, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (lub octem) i rozpuszczoną w soku sodą oczyszczoną.

2 Zagnieść miękkie ciasto z 200 ml letniej wody i w razie potrzeby dodać odrobinę więcej wody. Dobrze zagnieć i odłóż do naoliwionej miski przykrytej folią spożywczą lub ściereczką. Pozwól mu odpocząć przez 30 minut.

3 Wyjmij ciasto i podziel je na 3 równe kulki. Żeby było jak najdokładniej, zmierzyłam je wagą kuchenną i ciasto wyszło 810 gramów. Podzieliłem na 3 równe kulki po 270 gramów, z których każdą również podzieliłem na 3.

Wyciąga się 4 knoty i z 3 knotów wykonuje się warkocz. Zrób więc w sumie 3 warkocze. Owijaj warkocze kolejno wokół siebie na tacy, zaczynając od środka. Upewnij się, że knoty są tej samej długości, aby na końcu uzyskać równy warkocz.

5 Chleb smarujemy oliwą, posypujemy sezamem i za pomocą noża robimy krzyż (według uznania). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem przez około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni.

Wyjąć, lekko ostudzić i podawać.

po więcej spotkań z ulubionymi blogerami kulinarnymi i gwiazdami będącymi wirtuozami kuchni, praktyczne wskazówki, smaczne sugestie i wywiady z ekspertami zdrowego odżywiania, polub naszą stronę na Facebooku „Przepisy na zdrowie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *