Każdy przepis Danieli Dinevy to odrobina perfekcji. Napełnij się jej pomysłami i czerp z jej finezji i elegancji w .
Dzianinowy chleb sodowy
Niezbędne produkty:
3 godziny białej mąki, ale można użyć 1 łyżeczki. mąka pełnoziarnista i 2 łyżeczki. Biała mąka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
200 ml ciepłej wody
2 łyżki stołowe. sok z cytryny (jeśli go nie masz, użyj octu)
1 łyżka. Miód
1 łyżeczka sól
sezam do posypania
oliwa z oliwek do smarowania
Sposób przygotowania:
1 Mąkę przesiać i wsypać do miski. Ponieważ nie miałam mąki pełnoziarnistej, użyłam białej i wyszedł bardzo smaczny chleb sodowy. W misce wymieszaj mąkę z solą, miodem, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (lub octem) i rozpuszczoną w soku sodą oczyszczoną.
2 Zagnieść miękkie ciasto z 200 ml letniej wody i w razie potrzeby dodać odrobinę więcej wody. Dobrze zagnieć i odłóż do naoliwionej miski przykrytej folią spożywczą lub ściereczką. Pozwól mu odpocząć przez 30 minut.
3 Wyjmij ciasto i podziel je na 3 równe kulki. Żeby było jak najdokładniej, zmierzyłam je wagą kuchenną i ciasto wyszło 810 gramów. Podzieliłem na 3 równe kulki po 270 gramów, z których każdą również podzieliłem na 3.
Wyciąga się 4 knoty i z 3 knotów wykonuje się warkocz. Zrób więc w sumie 3 warkocze. Owijaj warkocze kolejno wokół siebie na tacy, zaczynając od środka. Upewnij się, że knoty są tej samej długości, aby na końcu uzyskać równy warkocz.
5 Chleb smarujemy oliwą, posypujemy sezamem i za pomocą noża robimy krzyż (według uznania). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem przez około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
Wyjąć, lekko ostudzić i podawać.
po więcej spotkań z ulubionymi blogerami kulinarnymi i gwiazdami będącymi wirtuozami kuchni, praktyczne wskazówki, smaczne sugestie i wywiady z ekspertami zdrowego odżywiania, polub naszą stronę na Facebooku „Przepisy na zdrowie”