Masło to jeden z podstawowych składników, bez którego nie może obejść się nasze świąteczne wypieki. Choć można go już znaleźć w całkiem rozsądnej cenie, istnieją inne warianty, które mogą go w pełni zastąpić.
Co więcej, są nie tylko zdrowsze. Nawet te z nas, które ze względów zdrowotnych unikają laktozy, mogą cieszyć się takimi słodkościami.
Daj szansę przecierom owocowym
Są to przeważnie przeróżne przeciery owocowe, ale potrafią zastąpić nie tylko masło, ale często także cukier. Albo chociaż mniej więcej wyeliminować jego ilość. Twoje słodycze będą nie tylko tańsze i zdrowsze, ale także mniej kaloryczne. A owocowy smak przyniesie mu tylko korzyść. Nie ma zatem powodu, aby nie dać temu wariantowi szansy.
Puree bananowe uzyskasz go po prostu rozgniatając widelcem przejrzałego, miękkiego banana na aksamitnie gładką masę. Wystarczy zastąpić ilość masła w przepisie tym puree.
W podobny sposób otrzymujesz i sos jabłkowy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i gotujemy do miękkości. Następnie po prostu je rozgnieć i możesz z nich korzystać.
Z dyni można też zrobić świetne puree. Ponownie obieramy, wydrążamy, kroimy i gotujemy. Następnie miksujemy na miękko za pomocą blendera zanurzeniowego.
Miałeś w tym roku dużo dyni, których nie miałeś czasu przetworzyć? Zrób z nich puree i zamroź. Można go następnie używać przez całą zimę do przygotowania kremów dyniowych i różnych wypieków. Oprócz słodyczy możesz wykorzystaj puree z dyni np. do przygotowania soczystego ciasta.
A co z owocami?
Inną opcją jest awokado, ale w przypadku których musisz wybierać i używać tylko miękkich kawałków. Obierz i rozgnieć bez dalszego gotowania. Masło ponownie zastępuje to puree w proporcji 1:1.
Z pewnością zgodzisz się z nami, że banan, jabłko czy dynia nie zepsują smaku cukierka. A awokado jest całkowicie neutralne w smaku.
Masło można także zastąpić wysokiej jakości gęstym jogurtem typu greckiego lub maślanka. Zamiast masła należy jednak użyć tylko połowy ilości.
Alergicy mogą zamiast masła używać oleju kokosowegoktóry podobnie jak to twardnieje na zimno.
Nie zapominamy oczywiście również o szerokiej ofercie margaryn. Jednak ich zastosowanie nie jest niczym nowym i z pewnością każdy kucharz czy szef kuchni miał już z nimi do czynienia.
Zdjęcie: Shutterstock