Rzymscy generałowie po każdej bitwie pocierali swoje włócznie i miecze liśćmi laurowymi, a ten rytuał „dezynfekcji” powiązany jest z silnym działaniem antyseptycznym tej rośliny.
Problem „nieubłaganego” kaszlu u dorosłych i dzieci pojawia się już z początkiem jesieni zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, a na pomoc może pomóc syrop laurowy. Ale uporczywy kaszel można złagodzić prostym domowym syropem na kaszel. Syrop laurowy to naturalny środek łagodzący podrażnienie gardła, działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, a także oczyszcza narządy oddechowe i wzmacnia odporność.
Właściwości zdrowotne liści laurowych
Rzymscy generałowie zwykli pocierać włócznie i miecze po każdej bitwie, a ten rytuał „dezynfekcji” powiązany jest z antyseptycznym działaniem tej rośliny. Liście laurowe zawierają również od 1 do 3 procent olejku eterycznego, skrobi, substancji gorzkich i garbników. Jest dobrym źródłem witamin A, B6, wapnia, żelaza i manganu. Niektóre korzyści zdrowotne wynikające z liści laurowych to:
- Liść laurowy ma właściwości antybakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe i jest skuteczny przeciwko Staphilococcus aureus, Staphilococcus intermedius, Klebsiella pneumonia, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium i Staphilococcus aureusinaczej znane czynniki sprawcze
- poprawiający układ odpornościowy, ponieważ jest dobrym źródłem witaminy A i witaminy C
- Herbata z liści laurowych może złagodzić bóle brzucha
- Herbata z liści laurowych jest bardzo aromatyczna i może pomóc złagodzić ciśnienie w zatokach lub zatkany nos
- Liść laurowy może zmniejszać ilość ureazy w organizmie – enzymu, który w przypadku braku równowagi może prowadzić do kilku zaburzeń żołądkowych, w tym
- liść laurowy daje dobre rezultaty, jeśli jest stosowany do inhalacji i dezynfekcji.
Domowy przepis na syrop laurowy
Domowy syrop laurowy z cytryną jest tradycyjnie stosowany w leczeniu uporczywego kaszlu i zapalenia oskrzeli u dorosłych i dzieci, a jego przygotowanie jest łatwe.
Potrzebne składniki:
– 6 suszonych liści laurowych
– 1 cytryna
– 3 duże łyżki miodu
– 3 dl wody.
Przygotowanie:
Najpierw zagotuj wodę. Do gorącej wody dodaj liście laurowe i gotuj przez 5 minut. Podczas gotowania przykryj miskę. Po 5 minutach wyjąć liście z wody i pozostawić do ostygnięcia, następnie dodać miód i sok z jednej cytryny. Gdy syrop całkowicie ostygnie, przelej go do wysterylizowanego słoika lub szklanej butelki.
Notatka: Stosować jedną łyżeczkę syropu 3 razy dziennie, szczególnie w przypadku silnych napadów kaszlu.