Domowy przecier pomidorowy: uważaj na trwałość

Przecier pomidorowy jest tym, czego potrzebujesz, aby przyprawić szeroką gamę potraw, ale jest kilka rzeczy, o których warto wiedzieć, jeśli zrobimy to sami.

Przecier pomidorowy to jeden z niezbędnych dodatków do różnych przepisów, zwłaszcza pierwszych dań, ale także drugich dań. W obiegu są różne rodzaje i różne marki, które bardzo często możemy kupić w bardzo przystępnej cenie. Możemy go jednak przygotować także w domu, nawet jeśli istnieją istotne różnice pomiędzy domowym przecierem pomidorowym wykonanym własnoręcznie, a tym zakupionym, już zapakowanym i gotowym do użycia.

Ten ostatni ma trwałość wyraźnie określoną datą przydatności do spożycia. Jak długo jednak może wystarczyć domowy przecier pomidorowy? Aby tego uniknąć, należy określić ten aspekt ewentualnych problemów zdrowotnych. Spożycie pokarmów, które nie nadają się już do spożycia, może prowadzić do konsekwencji, począwszy od nudności, wymiotów, biegunki, bólu brzucha, aż po konieczność hospitalizacji w najpilniejszych przypadkach.

Przecier pomidorowy, co zrobić, aby przygotować go w domu

Sosy należą do żywności najbardziej wrażliwej w perspektywie krótkoterminowej. Trzeba jednak powiedzieć, że przecier pomidorowy przygotowywany w domu nie ma określonej daty ważności. Czynnik dotyczący trwałości składa się z szeregu elementów. W rzeczywistości jakość pomidorów ma ogromny wpływrodzaj zastosowanej kuchni, a także sposób i miejsce przechowywania wszystkiego. Dzięki temu możliwe jest przejście od czasu trwania kilku dni do znacznie dłuższego czasu trwania, który może trwać miesiące.

Składniki powinny być zawsze najwyższej możliwej jakości, a pomidory powinny być dobrze dojrzałe i mieć gładką, niemiękką powierzchnię. Następnie patelnie, noże, butelki i szklane słoiki muszą być idealnie czyste i sterylne a dwa ostatnie muszą być również wyposażone w pokrywki, aby zapewnić zachowanie próżni. Następnie gotowanie musi trwać co najmniej trzydzieści minut w temperaturze powyżej 70°. Czynnik ten rozpuści wszelkie szkodliwe bakterie i mikroorganizmy, które mogą być obecne.

Jak przechowywać w lodówce, zamrażarce i próżniowo

Domowy sos pomidorowy można także przechowywać w lodówce. W tym przypadku muszą jednak zostać całkowicie schłodzone. Generalnie nie powinniśmy . Konserwację można zawsze przeprowadzać w chłodnym, suchym i czystym miejscu, takim jak piwnica lub szafka w kuchni. W tym drugim przypadku jednak również trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów.

Meble, w których można przechowywać nie tylko sosy pomidorowe (nawet te pakowane), ale także inne produkty spożywcze, które nie nadają się do przechowywania w lodówce, takie jak ziemniaki, czosnek, cebula i tym podobne, . Na przykład płyta grzewcza lub grzejnik. W końcu, do tygodnia, natomiast w zamrażarce możemy dożyć nawet sześciu miesięcy. Pakowane próżniowo możemy również wydłużyć do dwunastu miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *