Domowe syropy z czarnego bzu, lawendy i rabarbaru: Zrób sobie lekarstwo orzeźwiające

Domowe syropy można przygotować na przykład z kwiatu czarnego bzu, rabarbaru, mięty, imbiru czy lawendy. Niektóre mają wspaniałą tradycję, a może nawet Ty pamiętasz z dzieciństwa, jak Twoja babcia lub mama przygotowywały syrop z czarnego bzu. Teraz możesz w bardzo łatwy sposób przygotować własny syrop, korzystając z naszych przepisów.

Rabarbar pomaga schudnąć

Czerwonawe łodygi Rheum rabarbarum) zbierane są od kwietnia do drugiej połowy czerwca. Po św. Jana (24 czerwca) nie powinna już go spożywać. Później zwiększa się w nim zawartość szczawianów – soli kwasu szczawiowego z wapniem i magnezem, przez co rabarbar nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, dzieci do 10. roku życia, osób z chorobami nerek i pęcherzyka żółciowego oraz z kamicą moczową.

korzystnie wpływa na pracę jelit, skutecznie pomaga przy zaparciach, oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji, obniża cholesterol we krwi, wzmacnia mięśnie, kości, nerwy, poprawia jakość skóry i włosów, jest dobrym pomocnikiem w walce z nadwagą, gdyż wiąże tłuszcze. Świeży rabarbar jest bardzo kwaśny, dlatego należy go poddać obróbce cieplnej!

Syrop rabarbarowy z miętą

Składniki

  • 1 kg oczyszczonego

  • 1 kg cukru do przygotowania syropu z czarnego bzu i ziół

  • 1 litr wody

  • 1 tom

Przygotowanie

Oczyszczony rabarbar wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotuj około 20 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Dodaj cukier, aby przygotować syrop i dobrze wymieszaj, aż się rozpuści. Dodaj miętę i odstaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 4 godziny. Całość przecedzić przez sito, jeszcze raz zagotować sok. Gorący syrop rozlewamy do butelek, dobrze zakręcamy i przechowujemy na zimno.

Możesz być zainteresowanym także tym:

Czarna pszczoła wspiera odporność

to masywny krzew, kwitnie późną wiosną białymi, czasem lekko żółtawymi kwiatami. Skutecznie pomaga organizmowi pozbyć się szkodliwych i toksycznych substancji, łagodzi bóle pochodzenia nerwowego oraz wspomaga ogólną odporność.

ułatwia pocenie się, a tym samym pomaga obniżyć temperaturę w chorobach przeziębieniowych. Dobre efekty daje w leczeniu reumatyzmu i obrzęków, gdyż działa silnie moczopędnie. Ma także działanie odchudzające, gdyż zawiera kwas chlorogenowy, który ma udowodniony wpływ na odchudzanie. Wszystko to z pewnością stanowi dobrą motywację do jego domowego przetwarzania.

Syrop z czarnego bzu z imbirem

Składniki

  • 5 do 6 dużych oczyszczonych

  • 500ml wody

  • 50 g oczyszczonego

  • 2 cytryny nie poddane obróbce chemicznej

  • 1 opakowanie cukru do syropu

Przygotowanie

Kwiaty czarnego bzu moczymy w letniej, przegotowanej wodzie. Dodać posiekany imbir i pokrojone w plasterki cytryny. Na koniec wmieszaj cukier do syropu. Przykryć pokrywką i pozostawić do maceracji w lodówce na co najmniej 24 godziny. Następnego dnia syrop przecedź przez sitko lub gazę. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Usuwamy pianę i gorący syrop przelewamy do sterylnych, podgrzanych butelek, dokładnie zamykamy pokrywką i odstawiamy na około 20 minut.

Lawenda działa uspokajająco

Krásná zawiera m.in. olejki eteryczne, garbniki, wapń, sód, żelazo, witaminy A i C. Ma znaczące działanie antybakteryjne i antyseptyczne

W przypadku grypy lub przeziębienia obniża temperaturę i pomaga przy kaszlu i duszności. Lawenda nieznacznie obniża wysokie ciśnienie krwi i wspomaga odporność, uspokaja, pomaga przy problemach ze snem, poprawia stany lękowe i łagodzi bóle głowy, radzi sobie nawet z migreną i atakami paniki. Sprawdził się przy skurczach żołądka, działa moczopędnie i reguluje pracę jelit, pomaga przy wzdęciach i biegunce, kolce i wzdęciach, pobudza trzustkę do produkcji większej ilości enzymów. Stosowany jest jako płyn do płukania jamy ustnej w leczeniu aft i różnych owrzodzeń jamy ustnej.

Przeczytaj także:

Syrop lawendowy

Składniki

  • 100 g kwiatów

  • 1 cytryna

  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

  • 350 g cukru

  • 1 litr wody

Przygotowanie

Usuń kwiaty z łodyg (100 g odpowiada około czterem garściom kwiatów) i umieść je na dnie doniczki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na kwiatach. Wlać litr przegotowanej, ale ostudzonej wody i pozostawić pod pokrywką na noc lub lepiej na 24 godziny. Przecedź przez gazę i wyciśnij jak najwięcej kwiatów. Do płynu dodać cukier i kwasek cytrynowy. Powoli doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, i gotować, aż wszystko się rozpuści. Syrop przelać do zamykanych butelek, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *