Czas zakasać rękawy: w tym roku pandoro przygotujemy bezpośrednio w domu. Ten przepis poprowadzi Cię krok po kroku i zadowoli całą rodzinę, nie będzie już konieczności uciekania się do (coraz droższych) produktów z supermarketu.
The Pandoromiękki i pachnący, taki jest. Wierny towarzysz panettone, zapełnia talerze zastawionych stołów pod koniec grudnia, a jego smak zadowoli każdego, młodego i starego. Przygotowanie go w domu jest możliwe i w zasięgu każdego: to satysfakcjonujące doświadczenie, które wypełni kuchnię nieodpartym aromatem kulinarnego arcydzieła.
Stół nakryty, świąteczny obiad zjedzony, a w kuchni jeszcze ciepło: po pikantnych przysmakach przyszedł czas na deser. Jaką satysfakcję możesz sprawić serwując pandoro, które właśnie wyszło z domowego piekarnika? W obliczu tej niespodzianki twarze gości będzie wypełnione zdumieniem. W tym roku będzie pandoro rzemieślniczekoniec z gotowymi opakowaniami z supermarketu i tyle. Oto przepis.
Domowe Pandoro, to możliwe: bardzo łatwy przepis
Przede wszystkim ważne jest, aby znaleźć wszystkie składniki niezbędne do przygotowania. Dla starter na zakwasie będzie służyć:
- 100 g mąki
- 50 g wody
- 10 g cukru
- 10 g drożdży piwnych
Podczas gdy dlaciasto Będziemy potrzebować:
- 500 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 5 jaj
- Szczypta soli
- Tarta skórka z jednej pomarańczy i jednej cytryny
- Wanilia (jedna saszetka lub jedna łyżeczka ekstraktu)
Absolutnie nie do zapomnienia, lo cukier puder (do smaku), aby zakończyć arcydzieło.
The metoda to prostsze niż myślisz: na zakwas trzeba rozpuścić drożdże piwne w ciepłej wodzie, dodać cukier i mąkę, wyrobić ciasto. Następnie należy odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż masa podwoi swoją objętość. Zamiast tego, aby przygotować ciasto, należy w dużej misce wymieszać mąkę, miękkie masło, cukier, jajka, sól, startą skórkę pomarańczową i cytrynową oraz wanilię. Dodajemy przygotowany zakwas i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, a następnie przekładamy na blat posypany mąką. Należy pracować energicznie, aż stanie się gładka i elastyczna.
Dla fazy wyrabianie zaczynuciasto należy włożyć do lekko oprószonej mąką miski i przykryć wilgotną ściereczką na co najmniej 4-6 godzin lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. Po upływie tego czasu ciasto należy przenieść na blat posypany mąką i zagniatać przez kilka minut. Następnie należy podzielić go na dwie części, tworząc dwie kule. Pierwszą kulkę wkładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy pandoro, drugą na nią. Teraz rozpoczyna się faza drugiego zakwaszania: formę należy przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 4-6 godzin lub do momentu, aż ciasto osiągnie brzegi formy.
Kiedy nadejdzie czas kucharz ciasto, należy rozgrzać piekarnik do 180°C i pozostawić w środku na około 30-40 minut lub do momentu, aż powierzchnia ciasta będzie złocista, a pandoro postukane w dolną część będzie wydawać głuchy dźwięk. Po ostygnięciu posyp obficie cukrem pudrem, aby uzyskać doskonały finisz. Pandoro jest podawane, Wesołych Świąt!