Domowe likiery z owoców róży, jagód jarzębiny i tarniny smakują wyśmienicie. Sprawdzi się również jako profilaktyka grypy i przeziębienia

Likiery na bazie ziół i przypraw towarzyszą nam już od średniowiecza, kiedy to mnisi wytwarzali je jako lekarstwa w klasztorach i u wytwórców przypraw. Stosowano je najczęściej w celu pobudzenia apetytu i zapobiegania przeziębieniom. Doradzimy Ci, jak przygotować lecznicze nalewki z owoców dzikiej róży, jarzębiny czy tarniny, które wyróżniają się pysznym smakiem, ale także wieloma właściwościami leczniczymi, wzbogacając w ten sposób Twoją domową apteczkę.

Jagody jarzębiny

Jagody, owoce czerwono-pomarańczowe pachną przyjemnie jabłkami i gruszkami, a ich smak jest gorzki i gorzki. Wykorzystuje się także słodsze owoce wyhodowanych odmian żurawi, jak np

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Likier jarzębinowy

Składniki

Przygotowanie

Ze zbiorem jarzębiny poczekamy, aż przejdą pierwsze przymrozki. Odrywamy jagody od łodyg, dokładnie płuczemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Jagody wlać do szklanki, dodać goździki i skórkę z cytryny, zalać alkoholem. Dobrze zamykamy pojemnik i kładziemy go na oknie. Jagodom pozwalamy macerować przez około dwa miesiące, w czasie których co jakiś czas je delikatnie potrząsamy. Na koniec zagotuj wodę z cukrem i ostudź. Jagody odcedź i przeciśnij przez gazę lub bibułę filtracyjną, wymieszaj z rozpuszczonym cukrem i odstaw na kilka dni na zimno. Następnie przelej likier do mniejszych butelek i rozpocznij degustację.

Używać

Przyjmujemy 2 łyżki lub 1 łyżkę nalewki jarzębinowej trzy razy dziennie.

Do czego służą jagody jarzębiny?

mają całą gamę efektów leczniczych. „Czerwono-pomarańczowe kulki jagód jarzębiny doskonale sprawdzą się jako wsparcie obronne w okresie jesienno-zimowym, w okresie wzmożonego występowania chorób wirusowych lub w czasie stresu i zmęczenia.” wprowadzony przez zielarza Martina Kolára.

A CO Z TOKSYCZNOŚCIĄ JAGÓD:

Rzutki

Owoce dzikiej róży, czyli czerwone dzikie jagody, od niepamiętnych czasów są cenionym lekarstwem naturalnym. Mają słaby owocowy aromat i kwaśno-słodki i cierpki smak.

Likier z dzikiej róży

Składniki

  • 300 g owoców róży (zbieramy w okresie największej dojrzałości, gdy są suche, twarde i przed mrozem)

  • 800 ml wódki lub brandy

  • 100 g cukru

  • 100ml wody

  • 1 zwój

  • 1

Przygotowanie

Czyścimy strzały, usuwamy pąki i łodygi, przecinamy je wzdłuż i wlewamy do odpowiednio dużej szklanki. Wlać wódkę lub brandy i dodać przyprawy. Zamknij słoik i pozostaw do maceracji w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu przez co najmniej trzy do czterech tygodni. Następnie przecedzić przez filtr do kawy i wymieszać z ostudzonym syropem cukrowym – przygotowujemy go gotując cukier z wodą. Gotowy likier wymieszaj lub wstrząśnij i rozlej do czystych butelek. Likier będzie korzystny, jeśli pozostawisz go na kilka tygodni przed użyciem.

Używać

Likieru z dzikiej róży używamy trzy do pięciu razy dziennie, aby zapobiec przeziębieniom, jedna łyżeczka.

Do czego służą rzutki?

„Rzutki znali i ich właściwości lecznicze wykorzystywali już ludzie w młodszej epoce kamienia.” mówi Martin Kolár i kontynuuje: „Czerwone owoce są cenionym źródłem naturalnej witaminy C, działają orzeźwiająco, wzmacniająco i pobudzająco, zwłaszcza w przypadku zmęczenia i stresu czy też zwiększają odporność na choroby związane z przeziębieniem. Skutecznie dezynfekują i łagodzą stany zapalne błon śluzowych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego.

Ciernie

Ciernie, owoce cierni śliwy, przypominają kolorem jagody i wyglądają trochę jak małe śliwki, a czasami są mylone ze śliwkami, owocami . Ciernie są gorzkie, a nawet cierpko kwaśne. Po pierwszych przymrozkach tracą nieco goryczkę i stają się słodsze.

Likier cierniowy

Składniki

  • 1 szklanka miodu

  • 2 czubate szklanki posiekanych, mrożonych ostu

  • 1 litr wódki lub czystego domowego sznapsa

  • 5 zmiażdżonych

  • 1 łyżeczka mielona

  • 2 zmiażdżone

  • pół łyżeczki drobno startej

  • 1 litr wódki lub czystego domowego sznapsa

Przygotowanie

Jeżyny wymieszać z przyprawami i miodem, zalać alkoholem i pozostawić do maceracji na tydzień do dwóch. Codziennie dobrze wstrząśnij. Następnie przecedzić przez ściereczkę lub filtr do kawy do butelki i przechowywać w lodówce.

Używać

Stosujemy 2 łyżki lub jeden mały shot dwa razy dziennie przed posiłkami.

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Do czego służą ciernie?

„Niebiesko-czarne jeżyny o zielonożółtym miąższu zawierają witaminę C, ściągające garbniki i kwasy owocowe. Stosowane są w celu pobudzenia trawienia i wzmocnienia organizmu. Nalewkę cierniową polecam na ból gardła, kaszel, przeziębienie i zapalenie górnych dróg oddechowych – dodaje zielarka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *