Domowe grzane wino zawsze gotowe. Zrób własny syrop spawacza!

Domowe grzane wino to poczęstunek, który rozgrzewa nawet w najgorszy zimowy czas. Jego zapach cynamonu, anyżu i goździków jest odurzający. Jednak długotrwałe przygotowania mogą zniechęcić każdego. Dlatego warto mieć w szafce ukryty syrop spawalniczy, dzięki któremu z łatwością doprawisz grzane wino. W zasadzie masz spawacza do dyspozycji w każdej chwili, w ciągu kilku minut. ponieważ syrop spawacza sam w sobie jest pachnący i smaczny, można go stosować jak każdy inny syrop – na przykład do naleśników, deserów czy lodów lodowych.

Zagotuj wino z przyprawami…

Normalne przygotowanie grzanego wina polega na przygotowaniu przypraw i cukru i zagotowaniu ich razem z winem. Ale jeśli gotujesz zbyt długo, wino traci alkohol. Jeśli gotujesz zbyt krótko, tracisz smak przypraw. Wiele osób zatem najpierw gotuje wodę z cukrem i przyprawami, a dopiero potem dodaje samo wino, które jest dopiero podgrzane. Aby jednak nie musieć za każdym razem przygotowywać tej mieszanki cukru, można przygotować jej większą ilość i używać wtedy, gdy najdzie Cię ochota na grzane wino.

Grzane wino

Zdjęcie: Pexels

Syrop z grzanego wina

Tak jak jest wiele sposobów na przygotowanie samego spawacza, tak też wiele jest sposobów na przygotowanie syropu spawalniczego. To jest jeden z nich. Będziesz potrzebować tych składników:

  • 1 kg cukru kryształu,
  • 1 litr wody,
  • 25 g anyżu gwiazdkowatego,
  • 20 g goździków,
  • 30 g całego cynamonu,
  • 10 g ziela angielskiego,
  • skórka z 1 cytryny (przekrojona obieraczką, bez białych części – są gorzkie),
  • skórka z 1 pomarańczy (również bez białych części).

Wlać cukier do największego możliwego garnka, wysuszyć i rozpuścić, nie mieszając, na średnim lub dużym ogniu. Jeśli masz złe doświadczenia z karmelem, możesz dodać małą szklankę wody. Gdy zauważysz, że cukier zaczyna się rozpuszczać, zmniejsz ogień. Kiedy cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru, należy dodać wodę. Rozmiar garnka powinien zapobiegać pienieniu się cukru. Uważaj na parę. W tym momencie mogą powstać twarde kawałki karmelu. Doprowadzić do wrzenia – po chwili się rozpuści. Dodaj wszystkie przyprawy i skórkę z cytrusów i gotuj przez 5 minut. Odstawić i przechowywać w lodówce do następnego dnia. Następnego dnia wystarczy go odcedzić i przechowywać w butelce w lodówce do czasu, aż będzie potrzebny. Na 200 ml wina wystarczy 30 ml syropu.

Syrop z cukru trzcinowego spawacza

Można również przygotować taki syrop, który wymaga następujących składników:

  • 250 g cukru trzcinowego,
  • 1 litr wody,
  • 2 pomarańcze,
  • 6 goździków,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • 2 całe laski cynamonu,
  • ¼ gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • mały kawałek cienko pokrojonego imbiru.

W takim przypadku nie musisz robić karmelu. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w rondlu (wyrzucić pomarańczę) i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie odstawić i ostudzić do temperatury pokojowej (lub poczekać do następnego dnia). Odcedź i butelkuj. Przechowywać w lodówce i stosować w taki sam sposób jak poprzedni syrop.

Źródła informacji:

https://www.kucharkaprodceru.cz/svarak-punc-glogi-domaci-recept/?fbclid=IwAR3I-NewxCF6AOwnnzx2TqwqBA0aQXNoPgFDVr-7LneHxkBRRiOIhHJB0RY

https://www.bbcgoodfood.com/recipes/mulling-syrup

Zdjęcie: Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *