Domowe bułeczki są pachnące, chrupiące na powierzchni i puszyste w środku

Nie chcesz spróbować upiec bułek w domu w piekarniku, żeby nie musieć chodzić do sklepu? Skosztujesz najświeższych i najbardziej pachnących wypieków, których nie kupisz od razu. Domowe bułki mają bardzo prosty przepis, potrzebujesz tylko pięciu podstawowych składników i około dwóch godzin czasu i zakwasu. Nikt nie oprze się pachnącym, domowym pieczonym bułkom, chrupiącym na powierzchni i puszystym w środku, to gwarantujemy.

Przepis na domowe bułki pieczone w piekarniku

Składniki

  • 500 g półgrubego

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka smalcu ()

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie zakwasu

Najpierw pozwól drożdżom wyrosnąć. Drożdże wlać do 140 ml wody, dodać cukier i pozostawić na ogniu na około 15 minut.

Przygotowanie ciasta

Do miski przesiać mąkę, dodać sól i zrobić wgłębienie na środku. Wlać do niego drożdże zakwasowe i zacząć je dodawać do mąki. Mieszając, dodawać smalec i stopniowo łyżkami 140 ml wody. Gdy wszystko się dobrze połączy, wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką w misce lub wyrabiaj rękoma na oprószonym mąką blacie przez około 10 minut. Jeśli ciasto przykleja się do drewnianej łyżki lub palców, należy kontynuować wyrabianie. Gotowe ciasto wygładzić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-70 minut.

Przygotowanie bułek

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat posypany mąką i ugniataj. Podzielić na 8-10 bochenków i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Następnie każdą bułkę rozwałkowujemy na owalny placek i zwijamy bułeczki. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp osoloną wodą i odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Bułki przed pieczeniem można posypać do smaku makiem, solą gruboziarnistą lub sezamem lub innymi ziarnami.

Pieczenie bułek

Włóż miskę z wodą do piekarnika nagrzanego do 220°C, aby wytworzyć parę. Piec bułki przez 15-20 minut. Pieczone chrupiące bułeczki podaje się możliwie jak najszybciej po wystygnięciu. Można je również zamrozić.

4 rolki porad i wskazówek

  1. Jeśli nie mamy pod ręką świeżych drożdży, używamy paczki drożdży suszonych (7g). W takim przypadku nie robimy drożdży, ale do mąki dodajemy suszone drożdże i dodajemy do ciasta 280 ml letniej wody.

  2. Domowe bułeczki są mniej słone, dzięki czemu są idealnym ciastem na słodkości, a także dobrze komponują się z mocnym smakiem pasztetów (np. majonezu z żurawiną), pastami czosnkowymi czy skwarkami lub

  3. Jeśli nie mamy czasu zjeść wszystkich świeżych bułek, po kilku dniach nie smakują już tak dobrze. Ale nie musimy zwieszać głów, po prostu podgrzejmy je w piekarniku lub tosterze i korzystajmy tak, jak jesteśmy przyzwyczajeni. Wystarczy chwila i znów dostajemy chrupiące bułeczki.

  4. Ze starych domowych bułek możesz ugotować niesamowite kluski ziemniaczane. Bułkę w kostkę wymieszać z startymi ziemniakami (1 duży ziemniak i 1 bułka), posolić, uformować knedle, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować około 7 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *