Nie chcesz spróbować upiec bułek w domu w piekarniku, żeby nie musieć chodzić do sklepu? Skosztujesz najświeższych i najbardziej pachnących wypieków, których nie kupisz od razu. Domowe bułki mają bardzo prosty przepis, potrzebujesz tylko pięciu podstawowych składników i około dwóch godzin czasu i zakwasu. Nikt nie oprze się pachnącym, domowym pieczonym bułkom, chrupiącym na powierzchni i puszystym w środku, to gwarantujemy.
Przepis na domowe bułki pieczone w piekarniku
Składniki
-
500 g półgrubego
-
20 g świeżych drożdży
-
1 łyżka smalcu ()
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżeczka soli
Przygotowanie zakwasu
Najpierw pozwól drożdżom wyrosnąć. Drożdże wlać do 140 ml wody, dodać cukier i pozostawić na ogniu na około 15 minut.
Przygotowanie ciasta
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i zrobić wgłębienie na środku. Wlać do niego drożdże zakwasowe i zacząć je dodawać do mąki. Mieszając, dodawać smalec i stopniowo łyżkami 140 ml wody. Gdy wszystko się dobrze połączy, wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką w misce lub wyrabiaj rękoma na oprószonym mąką blacie przez około 10 minut. Jeśli ciasto przykleja się do drewnianej łyżki lub palców, należy kontynuować wyrabianie. Gotowe ciasto wygładzić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-70 minut.
Przygotowanie bułek
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat posypany mąką i ugniataj. Podzielić na 8-10 bochenków i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Następnie każdą bułkę rozwałkowujemy na owalny placek i zwijamy bułeczki. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp osoloną wodą i odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Bułki przed pieczeniem można posypać do smaku makiem, solą gruboziarnistą lub sezamem lub innymi ziarnami.
Pieczenie bułek
Włóż miskę z wodą do piekarnika nagrzanego do 220°C, aby wytworzyć parę. Piec bułki przez 15-20 minut. Pieczone chrupiące bułeczki podaje się możliwie jak najszybciej po wystygnięciu. Można je również zamrozić.
4 rolki porad i wskazówek
-
Jeśli nie mamy pod ręką świeżych drożdży, używamy paczki drożdży suszonych (7g). W takim przypadku nie robimy drożdży, ale do mąki dodajemy suszone drożdże i dodajemy do ciasta 280 ml letniej wody.
-
Domowe bułeczki są mniej słone, dzięki czemu są idealnym ciastem na słodkości, a także dobrze komponują się z mocnym smakiem pasztetów (np. majonezu z żurawiną), pastami czosnkowymi czy skwarkami lub
-
Jeśli nie mamy czasu zjeść wszystkich świeżych bułek, po kilku dniach nie smakują już tak dobrze. Ale nie musimy zwieszać głów, po prostu podgrzejmy je w piekarniku lub tosterze i korzystajmy tak, jak jesteśmy przyzwyczajeni. Wystarczy chwila i znów dostajemy chrupiące bułeczki.
-
Ze starych domowych bułek możesz ugotować niesamowite kluski ziemniaczane. Bułkę w kostkę wymieszać z startymi ziemniakami (1 duży ziemniak i 1 bułka), posolić, uformować knedle, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować około 7 minut.