Do wody z jajkami dodaj plasterek lub kroplę soku. W mgnieniu oka odrywasz skorupkę

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby zdrowa osoba, która nie ma problemów ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu, spożywała maksymalnie 10 jaj tygodniowo. Składnik ten jest źródłem wielu składników odżywczych, m.in. witamin A, D, E i z grupy B. Nie zabrakło także żelaza, choliny, folianów i bioaktywnych peptydów. Miłośnicy jajek mają szeroką gamę możliwości, m.in. przygotowując z nich jajecznicę, a także jajka na miękko lub na twardo. Polecamy prosty trik, dzięki któremu łatwiej będzie Ci je później obrać.

Cytrynowy trik z obieraniem jajek

Wyśmienicie smakują na kanapkach, sałatkach, tortillach, bułkach lub stanowią bazę do domowych smarowideł kanapkowych. Jajka na twardo to uniwersalny składnik kulinarny, który daje nam szerokie możliwości. Samo przygotowanie nie jest zwykle zbyt trudne, jednak problemy zaczynają się już w momencie obierania wystudzonych jajek ze skorupek. Wierzchnia warstwa często nie chce zbyt łatwo odpaść, ciągnie za sobą duże kawałki białka i w jajkach pojawiają się dziury.

Doświadczone gospodynie domowe znalazły sposób na zachowanie idealnego wyglądu obranych jaj. Cały sekret polega na tym, aby do wrzącej wody dodać 2-3 plasterki cytryny lub wlać do niej jedną łyżkę świeżo wyciśniętego soku. Jeśli zależy nam na idealnie płynnym wnętrzu, po uszczypnięciu składnik należy pozostawić w garnku z wodą na około 3-4 minuty. Delikatność na twardo uzyskasz wydłużając ten czas z 8 do 10 minut.

Skuteczność metody

Dlaczego ta sztuczka działa? Nawet niewielka ilość soku z cytryny zwiększa elastyczność łupiny, chroni ją przed pękaniem pod wpływem wrzącej wody i ułatwia obieranie po wyschnięciu. Cytrynę można także zastąpić octem, który szybko zakwasza płyn w garnku i wzmacnia strukturę skorupki jajka. Niektóre osoby mogą być sceptyczne wobec tego triku, obawiając się, że i tak będą musiały walczyć z uporczywym łuszczeniem się skóry.

Jest jeszcze jeden trik, który może ułatwić dostęp do wnętrza jajka. Wystarczy obrócić surowiec zaokrągloną końcówką do góry, a następnie delikatnie wkłuć go igłą. Spowoduje to przebicie pęcherzyka powietrza wewnątrz i uwolnienie ciśnienia, które wytworzyło się wewnątrz.

Dlaczego jajka pękają w gorącej wodzie?

Idealnie ugotowane jajko jest doskonałym dodatkiem do śniadania, obiadu lub przekąski w ciągu dnia. Zaczynamy od wrzącej wody, wyjmujemy z lodówki potrzebny składnik, wrzucamy do wrzącej wody i nagle nasz genialny plan zaczyna się walić. Zamiast uzyskać idealną konsystencję, skorupka jajka pęka, przez co wypływa cały środek. Dlaczego to się dzieje?

Główną przyczyną szybkiego pękania jajek jest wkładanie do gorącej wody zimnych jajek, które jeszcze chwilę temu znajdowały się w pojemniku ustawionym na półce w lodówce. Kiedy skorupa styka się z wysoką temperaturą, następuje nagły szok termiczny i powstaje pęknięcie. Czy można temu zapobiec? Okazuje się, że rozwiązanie jest bardzo proste. Wystarczy zdjąć jajka na blat na ok. 30 minut przed rozpoczęciem gotowania. W ten sposób schładzają się przynajmniej częściowo do temperatury pokojowej.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Bez octu i kwasu cytrynowego. Kładę to na dno i odkamieniam czajnik bez zapachu

Wylej go do odpływu. Jest tańszy i zdrowszy niż sipo, szybko odblokowuje rury

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *