W okresie świąt noworocznych szczególnie popularne są mandarynki.
Są smaczne, aromatyczne, a przy tym bogate w witaminy korzystnie wpływające na zdrowie.
Jeśli chodzi o skórki cytrusów, wielu jest przyzwyczajonych do ich po prostu wyrzucania.
Doświadczone gospodynie domowe wiedzą, że nie należy tego robić.
Niemniej jednak skórki mandarynki można bezpiecznie stosować do przygotowywania wywarów i owoców kandyzowanych. Jednocześnie zachowane zostaną ich korzystne właściwości.
Ale to nie wszystkie opcje.
Niektórzy wolą przygotować z takich odpadów domowy zapach do powietrza, który doskonale radzi sobie z usuwaniem nadmiaru zapachów w kuchni.
Proces gotowania jest tak prosty, jak to tylko możliwe.
Skórki należy zmielić i wymieszać z przyprawami (goździkami, cynamonem lub liściem laurowym), dodać wodę i chwilę dusić na małym ogniu, a następnie umieścić pojemniki z tym produktem w pomieszczeniach.
Wcześniej wyjaśnialiśmy, dlaczego nie należy wyrzucać skórek od bananów.