Dlaczego nigdy nie należy wyrzucać skórek mandarynek: 3 sposoby na ich wykorzystanie

W okresie świąt noworocznych szczególnie popularne są mandarynki.

Są smaczne, aromatyczne, a przy tym bogate w witaminy korzystnie wpływające na zdrowie.

Jeśli chodzi o skórki cytrusów, wielu jest przyzwyczajonych do ich po prostu wyrzucania.

Doświadczone gospodynie domowe wiedzą, że nie należy tego robić.

Mandarynki
Zdjęcie: © Belnovosti

Niemniej jednak skórki mandarynki można bezpiecznie stosować do przygotowywania wywarów i owoców kandyzowanych. Jednocześnie zachowane zostaną ich korzystne właściwości.

Ale to nie wszystkie opcje.

Niektórzy wolą przygotować z takich odpadów domowy zapach do powietrza, który doskonale radzi sobie z usuwaniem nadmiaru zapachów w kuchni.

Proces gotowania jest tak prosty, jak to tylko możliwe.

Skórki należy zmielić i wymieszać z przyprawami (goździkami, cynamonem lub liściem laurowym), dodać wodę i chwilę dusić na małym ogniu, a następnie umieścić pojemniki z tym produktem w pomieszczeniach.

Wcześniej wyjaśnialiśmy, dlaczego nie należy wyrzucać skórek od bananów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *