Dla domu
Być może powłoka zaczęła się ścierać
Jeśli masz „honor” i odpowiedzialność zajmowania się domem w domu, prawdopodobnie robisz wszystko, co w Twojej mocy, aby ułatwić Ci pracę. Bez wątpienia wybór naczyń kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu może zaoszczędzić wiele godzin wysiłku. Ale dlaczego po pewnym czasie jedzenia jedzenie zaczyna się do nich przyklejać? Oto kilka powodów:
Twój osąd się wyczerpał
Być może za każdym razem, gdy kupujesz naczynia kuchenne z powłoką nieprzywierającą, masz nadzieję, że będą one naprawdę długo służyć. Niestety, z czasem garnki i patelnie ulegają zużyciu. Chociaż wysokiej jakości patelnia z powłoką nieprzywierającą wytrzyma dłużej niż patelnia ceramiczna, nie są to patelnie, które będziesz przekazywać z pokolenia na pokolenie. Jeśli szukasz patelni lub garnka o właściwościach nieprzywierających, które przetrwają dziesięciolecia, polecamy żeliwo lub stal węglową.
Twoje naczynia nie są odpowiednio umyte
Być może najprostszym powodem, dla którego niektóre patelnie z powłoką nieprzywierającą zaczynają się przyklejać, jest warstwa przyklejonych resztek jedzenia, która uniemożliwia powłoce spełnianie swojej roli. Mogą to być suszone białka jaj, drobne cząstki bułki tartej lub przypalone resztki jedzenia. Jeśli regularnie szorujesz lepkie pozostałości, powłoka zapobiegająca przywieraniu mogła zacząć się zużywać, a szorowanie jeszcze bardziej ją uszkadza.
Na twoich naczyniach są zadrapania
Zanim kupisz patelnię z powłoką nieprzywierającą, warto wiedzieć, że bardzo łatwo ją zarysować – nawet przy najdelikatniejszym skrobaniu metalową łyżką czy szpatułką. Zadrapania te mogą odsłonić znajdujący się pod spodem metal, powodując przywieranie żywności. Jeśli powierzchnia patelni lub garnka jest pokryta zadrapaniami (szczególnie głębokimi), być może nadszedł czas na wymianę patelni.
Przypalasz jedzenie podczas gotowania
Jeśli na dnie patelni pozostały resztki jedzenia, z biegiem czasu mogą one wyglądać jak przypalone, poczerniałe obszary, które są trwale obecne na dnie patelni. Może się to zdarzyć, jeśli regularnie zostawiasz żywność lub olej na patelni (lub garnku) przez dłuższy czas i jeśli gotujesz w wyższej temperaturze. W takim przypadku pomiędzy specjalną powłokę naczynia przedostanie się cienka warstwa spalonego oleju lub jedzenia, co później spowoduje, że będzie to nieskuteczne. Choć lepiej zapobiegać takim plamom po opalaniu, niż je usuwać, zazwyczaj można się ich pozbyć, traktując powierzchnię środkiem odtłuszczającym. Pamiętaj, że jeśli używasz naczyń z powłoką nieprzywierającą, zawsze gotuj na średnim lub małym ogniu. Zapobiegnie to spaleniu powierzchni i zniszczeniu specjalnej powłoki.
Okładka jest uszkodzona
Chociaż łatwo jest sprawdzić, czy na powierzchni patelni lub garnka znajdują się zadrapania, istnieją inne, mniej widoczne formy uszkodzeń, które mogą mieć wpływ na naczynia kuchenne z powłoką nieprzywierającą. Jeśli często używasz patelni w wysokiej temperaturze, myjesz ją w zmywarce lub używasz określonych olejów kuchennych, mogą one trwale związać się z powierzchnią patelni i zniszczyć jej właściwości zapobiegające przywieraniu. Z tego powodu powłoka może zacząć się rozpadać. Jeśli zauważysz, że zeskrobujesz jedzenie z patelni, nawet jeśli zużyłeś dużo oleju, jest to wyraźny znak, że powierzchnia patelni zaczyna się zużywać.