Dlaczego granat jest dobry dla osób, które mają słabe serce, chorobę zwyrodnieniową stawów lub wrzody żołądka

Wykazano, że produkty z dzikiej róży mają silne działanie przeciwzapalne, co wiąże się z grupą związków występujących w owocach zwanych galaktolipidami.

Dzika róża jest stosowana w medycynie tradycyjnej do leczenia różnych chorób, od biegunki, zapalenia pęcherza po cukrzycę, a badania naukowe skupiły się na owocach dzika róża i jej naturalne związki. Owoc jest pełen nasion i rośnie u podstawy kwiatu dzikiej róży zwanej Rosa canina. Okrągły lub owalny kształt i zwykle kolor pomarańczowy lub jasnoczerwony.

Owoce dzikiej róży zawierają 3 witaminy i substancję łagodzącą stany zapalne

Dzika róża zawiera witaminy C, E i B, a także inne minerały i przeciwutleniacze, związki fenolowe i zdrowe kwasy tłuszczowe. Zbyt zawiera substancję, która może złagodzić stany zapalne. Owoce mają słodko-kwaśny smak i nie można ich jeść na surowo. Dlatego w medycynie tradycyjnej do przygotowania herbaty najczęściej wykorzystuje się suszone, siekane, mielone owoce. Herbatę można przygotować także ze świeżych owoców róży i ma kwiatowy, wyraźnie korzenny smak. Często ten smak porównywany jest do smaku zielonego jabłka, dojrzałej śliwki czy hibiskusa.

Świeże owoce dzikiej róży są bogate w witaminę C, ale herbata nie

Owoce dzikiej róży są, ale po zaparzeniu ich w herbacie traci się wiele korzystnych związków. Herbatę z dzikiej róży przygotowuje się zwykle ze zmielonych owoców dzikiej róży w proporcji jednej łyżeczki zmielonych owoców na jedną szklankę wrzącej wody.
Jeśli chodzi o witaminy i minerały, w herbacie z dzikiej róży jest bardzo mało witaminy C, pomimo jej obfitości w świeżych owocach dzikiej róży. To jest ponieważ proces suszenia i przechowywania owoców róży szybko zmniejsza zawartość witaminy C. Z tego powodu niektórzy producenci herbat wzmacniają swoje produkty dodatkiem witaminy C, aby zastąpić to, co utracone. Na przykład jedna filiżanka herbaty z dzikiej róży zawiera około 7,5 mg witaminy C, a dzienna zalecana ilość dla dorosłych wynosi od 75 do 120 mg.

Jakie właściwości zdrowotne ma granat?

Chociaż badania wciąż trwają, granat może mieć wiele korzyści zdrowotnych, z których niektóre to:

Ulga w bólu stawów

Proszek z dzikiej róży może pomóc złagodzić ból z powodu Dodatek ten został przetestowany na wielu osobach z chorobą zwyrodnieniową stawów biodrowych, kolanowych, dłoni, ramion, szyi i innych obszarów. Przegląd badań pokazuje, że osoby, które przyjmowały suplement z dzikiej róży, odczuwały mniejszy ból po 3 miesiącach w porównaniu z placebo (tabletka obojętna). Kilka badań pokazuje, że granat może również pomóc osobom cierpiącym na długotrwały ból pleców i reumatoidalne zapalenie stawów, chociaż niektóre badania są sprzeczne i podważają te twierdzenia.

Działanie przeciwzapalne

Okazało się że produkty z dzikiej róży mają silne działanie przeciwzapalne. Ma to związek z grupą związków występujących w owocach – galaktolipidami. W przeciwieństwie do innych powszechnych leków przeciwzapalnych, związki te nie mają żadnych wrzodziejących skutków ubocznych. Lekarze uważają, że granat może być alternatywą dla niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). W przeciwieństwie do NLPZ granat nie rozrzedza krwi, nie powoduje podrażnienia żołądka i ewentualnych wrzodów, a efekt ten jest wciąż badany.

Obniżenie poziomu cukru we krwi

W badaniach na zwierzętach wykazano, że granat obniża poziom glukozy we krwi w sposób podobny do środków obecnie stosowanych w leczeniu cukrzycy typu 2. Chociaż wyniki te są obiecujące, potrzebne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć potencjalne działanie przeciwcukrzycowe granatu.

Lepsze zdrowie serca

Oceniono badanie na myszach granat jako potencjalny lek na miażdżycę. Miażdżyca powoduje odkładanie się płytki nazębnej w tętnicach, co zwiększa ryzyko udaru i zawału serca. Wyniki badania wykazały, że granat może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się blaszek miażdżycowych.

Jedzenie owoców róży może poprawić zdrowie serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. W 6-tygodniowym badaniu, w którym wzięło udział 31 osób, picie napoju z dzikiej róży zawierającego 40 gramów proszku z dzikiej róży dziennie doprowadziło do znacznego obniżenia ciśnienia krwi, cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (złego), czyli zmniejszenia otyłości spowodowanej do diety bogatej w tłuszcze w porównaniu z grupą kontrolną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *