Dlaczego gospodynie domowe przechowują owoce z czosnkiem: sztuczka do otwartego przechowywania

Na wakacjach i w życiu codziennym owoce można wykorzystać jako dekorację kuchni.

Jednak otwarte przechowywanie jabłek, gruszek i owoców cytrusowych ma jedną wadę – owoce psują się i nie trwają długo. Powodem tego jest temperatura pokojowa.

W rezultacie muszki pojawiają się w doniczkach ze zgniłymi zapasami i nie ma innego wyjścia, jak wyrzucić zdrowe owoce.

Na szczęście problem ten można rozwiązać i to bardzo prosto, to znaczy bez większych wydatków.

Jabłka
Zdjęcie: © Belnovosti

Aby to zrobić, musisz wziąć kilka ząbków czosnku i włożyć je do wazonu lub talerza z owocami.

Nie ma potrzeby obierania czosnku, w przeciwnym razie owoce będą nasycone niezbyt przyjemnym aromatem.

Dzięki temu trikowi owoce dłużej pozostaną świeże, ale co najważniejsze, unikniemy gnicia i insektów.

Należy pamiętać, że wiele owoców podczas dojrzewania uwalnia etylen.

Gaz ten sprzyja dojrzewaniu pobliskich owoców.

Najwięcej etylenu emitują jabłka i gruszki, podobnie jak banany, kiwi i mango.

Wśród owoców pestkowych przodują pod tym względem morele, brzoskwinie i śliwki.

Dlatego najlepiej przechowywać te owoce w lodówce i osobno.

Wcześniej powiedzieliśmy Ci, jak zrobić to poprawnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *