Dezynfekuj owoce i warzywa przed ich spożyciem, nie używaj wodorowęglanu: jest to bezużyteczne

Niektórzy uczeni wykazali, że stosowanie wodorowęglanu do płukania lub dezynfekcji owoców i warzyw byłoby praktycznie bezużyteczne: wszystko, co musisz wiedzieć.

Podążaj za jednym zdrowa dieta I zrównoważony jest to bardzo ważne dla naszego organizmu, aby zapobiec ryzyku wystąpienia pewne patologie. Podstawą prawidłowej diety z pewnością są, zalecane przez ekspertów w branży, owoc I warzywa które jednak należy spożyć właściwe dawkibez przesady.

Decydując się na spożywanie owoców lub warzyw, zawsze jest to ważne umyj je dokładniepodstawowy nawyk dla naszego zdrowia. Mycie tak naprawdę pozwala wyeliminować nie tylko bakteria które są obecne, ale także możliwe pozostałości pestycydów. Wiele osób zastanawiało się zatem, czy wystarczy zwykłe umycie pod kranem, czy potrzebne są jakieś produkty, a jeśli tak, to jakie najlepiej przeprowadzić tę czynność. Wiele osób korzysta z dwuwęglanale czy jest to naprawdę skuteczne? Odpowiedź dają niektóre badania przeprowadzone w ostatnich latach.

Czy mycie owoców i warzyw jest przydatne przy pomocy sody oczyszczonej? Odpowiedź ekspertów

Zwyczaj płukania lub moczenia jest powszechny już od jakiegoś czasu owoc I warzywa z wodospad I dwuwęglan. Ale czy jest to naprawdę przydatna praktyka przy dezynfekcji tych produktów? W rzeczywistości wykazano, że wodorowęglan jest w tym sensie całkowicie bezużyteczny.

Zostało to podkreślone w badaniach przeprowadzonych przez niektórych naukowców i . Zdaniem autorów badań zastosowanie wodorowęglanu w żaden sposób nie obniżyłoby ładunku Salmonella enterica na szpinaku okazały się całkowicie nieskuteczne. Nie byłaby to jednak jedyna analiza przeprowadzona w tym kierunku, ale inne zespoły naukowców wykazały, że używanie omawianego produktu do dezynfekcji owoców i warzyw nie przynosi korzyści nawet poprzez ich namoczenie.

Wodorowęglan miałby praktycznie jedynie funkcję usuwania jedynie brudu znajdującego się na powierzchniach warzyw, owoców itp. Mogą pozostać wszelkie pozostałości pestycydów lub bakterie. W rzeczywistości nie jesteśmy tego świadomi właściwości dezynfekcyjne specyfikę wodorowęglanu, który jednak bardzo często stanowi doskonałego sprzymierzeńca w pracach domowych, ale także w rozwiązywaniu niektórych problemów.

Co należy zastosować?

Czyszczenie owoców i warzyw przed ich spożyciem byłoby jedynie konieczne opłucz je podwodospad kranu przez kilka minut i w razie potrzeby ostrożnie pocieraj skórkę, ewentualnie używając, jeśli to możliwe, a szczotka. Należy również unikać zwyczaju ich trzymania moczenie tylko wodą, aby nie dopuścić do rozprzestrzeniania się bakterii.

Jeśli zdecydujesz się skorzystać produkty na bazie chloruPo wyjęciu z basenu, w którym pozostawiono je do namoczenia, jest to niezbędne płukanie pod wodą. W takich przypadkach nie należy jednak przesadzać, aby uniknąć spożycia produktów ubocznych chloru.

Wreszcie, podstawową radą, jak zmniejszyć obciążenie bakteryjne, jest spożywanie warzyw gotowanie Dobrze. To wskazówki, które mogą okazać się fundamentalne dla naszego zdrowia, zwłaszcza dla kobiet kobiety w ciążybiorąc pod uwagę różne mikroorganizmy chorobotwórcze które mogą znajdować się w tej żywności

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *