Nikt jeszcze nie znalazł diety, która może uchronić nas przed nowotworem lub zmniejszyć prawdopodobieństwo jego wystąpienia. Ryzyko raka jest w 30% uwarunkowane genetycznie i w 70% środowiskowe. Do tych ostatnich zalicza się żywność, niezdrowe nawyki, zanieczyszczenie powietrza, poziom aktywności fizycznej i stres.
Amerykański Instytut Badań nad Rakiem i Światowa Fundacja Badań nad Rakiem szacują, że 30–40% wszystkich nowotworów można zapobiec poprzez dietę, aktywność fizyczną i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Jednak efekt nie pojawi się szybko, nie jest ważne co jadłeś w ciągu ostatniego roku, ale co jadłeś przez 10 lat.
W jednym z badań naukowcy odkryli, że otyłość jest przyczyną 14% zgonów z powodu nowotworów u mężczyzn i 20% u kobiet. Szacują, że można by uniknąć ponad 90 000 zgonów z powodu nowotworów rocznie (w USA), gdyby populacja utrzymywała prawidłową wagę.
Naukowcy wciąż nie potrafią odpowiedzieć, dlaczego niektóre pokarmy zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, ale wpływ właściwej diety jest taki. Oto jak zmienić sposób jedzenia:
Jedz więcej produktów pochodzenia roślinnego
Dotyczy to owoców, warzyw, ziół, roślin strączkowych, orzechów.
Rośliny wytwarzają wiele substancji, które chronią komórki przed uszkodzeniem, a nowotwory są mniej podatne na powstawanie. Zaleca się spożywanie pełnowartościowych pokarmów, np. jabłko jest zdrowsze niż szklanka soku jabłkowego.
Jedz więcej błonnika
Błonnik znajduje się w żywności, takiej jak warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Błonnik zatrzymuje i przewodzi szkodliwe substancje przez przewód pokarmowy, dzięki czemu nie przedostają się one do krwioobiegu.
Wybieraj zdrowe tłuszcze
Są to tłuszcze nienasycone, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią komórki przed stanami zapalnymi. Są bogate w: oliwę z oliwek, nasiona lnu, orzechy, awokado i ryby.