Czy znasz panel? A wiecie dlaczego mówi się, że jest zdrowszy od białego cukru? Dlatego

Wśród ludzi wciąż panuje tradycja, że ​​cukier trzcinowy jest lepszy od buraka cukrowego. A panela podobno jest nawet lepsza od cukru trzcinowego. O co właściwie chodzi, gdy na początku cukru trzcinowego i paneli stoi ten sam surowiec wejściowy – trzcina cukrowa?

Krótkie podsumowanie artykułu

  • Panela to tradycyjny słodzik z trzciny cukrowej, znany również jako rapadura.
  • Różnica między cukrem granulowanym a cukrem trzcinowym polega na przetwarzaniu; panela zachowuje więcej składników odżywczych.
  • Panela jest zdrowszą alternatywą dla białego cukru, ale nadal zawiera sacharozę.

To podsumowanie zostało wygenerowane przy użyciu sztucznej inteligencji i jest sprawdzane przez redaktorów.

W naszym kraju często sprzedawana jest pod nazwą panela, natomiast w Brazylii np. jest to rapadura, a na całym świecie można spotkać wiele innych nazw. Nie mylić z cukrem trzcinowym, sprzedawcy przedstawiają panel jako suszony sok trzcinowy.

Obejrzyj wideo, za kilka minut zobaczysz, jak wykonany jest panel:

Źródło: YouTube

Super trawa

Trzcina cukrowa to w rzeczywistości ogromna, wieloletnia trawa uprawiana w tropikach i subtropikach. Na pierwszy rzut oka może przypominać bambus. Na skalę przemysłową wytwarza się z niego cukier trzcinowy. Naturalnie zawiera również melasę, ale część melasy oddziela się podczas przetwarzania cukru. Natomiast panela produkowana jest w starym, tradycyjnym procesie, podczas którego melasa nie jest oddzielana. A to jest niezbędne dla zdrowia.

Jak to jest tworzone? Z pokrojonej trzciny cukrowej wyciska się sok, który podgrzewa się w kotłach w niższej temperaturze, a następnie schładza. Powstały słodzik panela wlewa się do dużych foremek, następnie dalej rozgniata, widać sypki finał w torebce.

Wskazówka dla ciekawskich

Jeśli interesuje Cię również produkcja cukru z buraków cukrowych kliknij np. tutaj. A jeśli myślisz, że rafinowany jest tylko cukier buraczany, mylisz się. Cukier trzcinowy można również rafinować lub częściowo rafinować. Ale panel, który jest wytwarzany starą metodą, nie jest rafinowany.

Dlaczego jest zdrowszy?

Podczas tradycyjnej, przyjaznej dla środowiska produkcji, panel w naturalny sposób zachowa znaczną ilość minerałów, witamin i białek. Jest to na przykład witamina A, niektóre witaminy z grupy B, witamina C, D czy nawet E, a także wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez… Oferuje maksimum składników odżywczych z soku z trzciny cukrowej. Dlatego też wydaje się być lepszą alternatywą niż biały cukier. Jednak nadal prawdą jest, że największy udział w panelu ma sacharoza, a więc nie jest dietetyczny.

To jest tradycja

W starożytności mówi się, że panela stosowano jako „oczyszczacz” krwi, przy problemach reumatycznych lub jako źródło energii, zastrzyk energii dla wyczerpanego organizmu. To ostatnie można „podpisać” nawet dzisiaj. Niektórzy terapeuci alternatywni polecają także panel na przeziębienia, ma on ułatwić odkrztuszanie flegmy. Spróbuj tak: zagotuj wodę, rozpuść w niej panel i odśwież słodki napój z wapnem.

Jak go używać w kuchni

Nie ma tu żadnej różnicy, używa się go w taki sam sposób jak cukier biały. Może nawet do pieczenia świątecznych ciasteczek. Dzięki ciekawszemu aromatowi może sprawić, że świąteczne wypieki będą przyjemnie i wyjątkowe. Lub wypróbuj go w napojach, do których zwykle dodajesz biały cukier.

Zwróć uwagę na kolor

Panela ma naturalną brązowawą (brązowo-złotą) barwę, pachnie i smakuje karmelem. Ale cukier buraczany wzbogacony melasą trzcinową lub zabarwiony karmelem może być również mniej lub bardziej brązowy. Dlatego warto czytać etykiety znajdujące się na opakowaniach słodkiego produktu. Wiedz, co kupujesz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *