Powszechna praktyka skrywająca ryzyko, którego nie należy lekceważyć. Jeśli zrobisz to w ten sposób, powinieneś natychmiast przestać
The drożdże piwowarskie jest to jeden z najczęściej używanych drożdży w kuchni, często odkładany w kącie naszej lodówki lub nawet w zamrażarce, aby następnie zostać użyty do ożywienia fantastycznych kreacji kulinarnych wymagających zakwasu. Doskonale o tym wie każdy szef kuchni, czy to amator, czy profesjonalista, a znaczenie tego stało się jeszcze bardziej widoczne po ostatniej pandemii, kiedy to dobro stało się niemal nieosiągalne.
Konserwowanie żywności jednak nigdy nie jest sprawą trywialną, każdą z tych, na którą zdecydujemy się konserwować należy traktować specyficznie, tak aby nie sprawić nam podejmować ryzyko dla zdrowia i nawet w przypadku drożdży piwnych obowiązuje ta sama zasada, a właściwie powinniśmy zachować jeszcze większą ostrożność.
Asem w rękawie każdego szefa kuchni są drożdże piwne, ale uważaj, jak je przechowujesz, bo możesz je uszkodzić!
The zastosowania drożdży piwnych są niemal nieograniczone i właśnie ze względu na jego plastyczność wiele osób trzymało jego część w zamrażarce. W rzeczywistości produkt ten dobrze nadaje się do tego rodzaju konserwacji, ale gdybyśmy sami chcieli zastosować go w praktyce, jest coś, o czym powinniśmy wiedzieć.
Wiele w rzeczywistości ludzie mają tendencję do myślenia, że zamrażanie żywności zatrzymuje namnażanie się bakterii lub jej zmienność, prawda jest taka, że nawet zamrożona cała żywność ulega dalszemu psuciu, chociaż wolniej, a niektóre produkty spożywcze psują się szybciej niż inne. W przypadku drożdży piwnych npmaksymalny okres przydatności do spożycia, nawet w przypadku zamrożenia, to około miesiąca, czas, w którym produkt można bezpiecznie spożywać i jednocześnie gwarantując skuteczność zakwaszania.
Skutecznie zamraża drożdże piwne
Zamroź drożdże piwneNastępnie, należy to zrobić na czas, a nie tylko blisko daty ważności, ta dobra praktyka pomoże uczynić produkt jeszcze bezpieczniejszym. Aby uniknąć marnotrawienia lub zanieczyszczenia w wyniku rozmrażania i ponownego zamrażania żywności, również w tym przypadku byłoby to możliwe Dobrym pomysłem jest podzielenie naszego ciasta na mniejsze porcjedzięki czemu możesz wyjąć tylko taką ilość, jakiej potrzebujesz, jednocześnie unikając marnotrawstwa.
Kolejnym dobrym pomysłem jest zabranie drożdży z zamrażarki po wyjęciu drożdży z zamrażarki reaktywacja przed użyciempraktyka ta jest bardzo prosta i polega na rozpuszczeniu drożdży w ciepłej wodzie i dodaniu łyżeczki cukru.Gdy na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki, nasze drożdże będą gotowe do użycia.
Nawet jeśli zamrażanie tego produktu jest dobrą praktyką, należy pamiętać, że zwłaszcza w przypadku drożdży ostrożności nigdy za wiele. Dlatego unikamy przechowywania trwającego dłużej niż miesiąc a najlepiej od razu do zamrażarki wkładamy produkt, o którym już wiemy, że nie będziemy go używać, w ten sposób w sposób bezpieczny dla naszego organizmu zachowamy jego świeżość i skuteczność.