Czy w kiszonej kapuście jest śluz? 3 powody, dla których tak się dzieje

Jeśli nadejdą zimne miesiące, czas wyjąć „zimowe” przekąski – suszone mięsa, pikle, pikle i oczywiście -. Jest ulubieńcem młodych i starych, jest obecny w menu wszystkich narodów słowiańskich i nie tylko!

Być może z tego też powodu tak wiele doświadczonych gospodyń domowych drży nad puszką i zastanawia się, czy w tym roku kapusta urosła. Choć wydaje się to łatwym zadaniem, istnieje też sporo subtelności. I jeden z najpewniejszych znaków, że coś jest nie tak – śluz!

Zobacz więcej:

Jeśli w kiszonej kapuście pojawi się śluz, najprawdopodobniej została naruszona technologia jej przygotowania. W tym przypadku mówimy o podstawowych zasadach, których przestrzeganie pomoże zapobiec pojawieniu się śluzu.

1. Użyto niewłaściwej odmiany kapusty

Aby kapusta kiszona była chrupiąca, należy wybierać odmiany średnio i późno dojrzewające, gdyż te wczesne nie nadają się do fermentacji – w takim wypadku podczas jej przygotowania powstanie śluz.

2. Dodałeś sól jodowaną

Do marynat i kiszonej kapusty używa się wyłącznie soli kuchennej. Jod zakłóca proces fermentacji.

3. Zły wybór pojemnika

Kapusta często psuje się z powodu nieodpowiednich pojemników. Idealną opcją do fermentacji jest drewniana beczka. Możesz także użyć szkła i naczyń emaliowanych. Nie zaleca się fermentowania kapusty w plastikowych wiadrach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *