Co jest lepszego niż ładny talerz makaronu? Zobaczmy, co wykazały niektóre badania w tym zakresie
Wczoraj, 25 października to było tam światowy dzień makaronu, jedzenie, które we Włoszech jest religią. Niektórzy jedzą je na lunch i kolację, ponieważ jest doskonałym dostawcą energii. Nasz kraj to wiodącym producentem na świecie makaronu, wiemy, że istnieją dania, o których marzą ludzie w innych częściach planety.
Ale niektórzy ludzie za bardzo boją się zjeść jeszcze kilka gramów makaronu. Ale, czy to naprawdę tuczy? Czy powinniśmy się bać, jeśli zamiast zjeść 80 gramów, zjemy 100?
Nie zawsze musisz wierzyć stereotypom makaron jest produktem naturalnym Jest także doskonałym sprzymierzeńcem diet niskokalorycznych, szczególnie polecanym przez dietetyków.
Makaron nie tuczy
Przeprowadzono go właśnie z okazji Światowego Dnia Makaronu dokładne badanie o zaletach makaronu. W rzeczywistości ta żywność absolutnie nie prowadzi do otyłości i zwiększonej ilości tłuszczu w organizmie. Wręcz przeciwnie, ma tendencję do spalania dodatkowej masy.
Jerzego Punisatwórca tej analizy dotyczącej makaronu, wyjaśnił to „jedzenie makaronu przekłada się na zdrowszy wskaźnik masy ciała, mniejszy obwód brzucha i lepszy stosunek talii do bioder”. Badanie przeprowadzono na około 23 000 osób, badając ich zachowania.
Makaron, jak podkreśla biolog Ilenia Griecoto duży pojemnik Aneuryna, ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Lekarz wyjaśnia: „makaron zawiera skrobię, która uwalnia glukozę, która zapewnia dyfuzję serotoniny, co pomaga w dobrym samopoczuciu po zjedzeniu dania”.
Makaron dostarcza dużo energii, dlatego się go wykorzystuje szczególnie przez sportowców przed treningiem lub nawet oficjalnymi zawodami. „Ideałem byłoby danie o masie 80 gramów, z oliwą, świeżymi pomidorami i warzywami, bez przesady z przyprawami”.
Jaki makaron wybrać?
Każda osoba preferuje swój własny rodzaj makaronu: od większego, np penne lub rigatoni, aż do spaghetti. Aby przejść dalej koralezwłaszcza do spożycia z roślinami strączkowymi lub bulionem.
Pamiętajmy, że nawet gotowanie makaronu jest ważne: ten określony jako „al dente” jest znacznie lżejszy i bardziej strawny, dlatego przed zakupem opakowań sprawdzamy kolor. Jeśli jest ciemne, będzie bardziej strawne.
Makaron zawiera bardzo mało sodu Jest to również ogromna zaleta dla naszego układu odpornościowego.
Makaron, tak jak przewidywaliśmy można go również spożywać na kolację. Niektórzy są ostrożni, przekonani, że może obciążać trawienie, w rzeczywistości jest też doskonały jedzenie na lepszy sen.
W rzeczywistości makaron jest doskonały właściwości relaksujące uczucie sytości, a także kontroluje nagłe zmiany poziomu cukru we krwi.
Z rynkowego punktu widzenia,Włochy wzrosły produkcja makaronu, w której wykorzystuje się wyłącznie krajową pszenicę. Nastąpił wyraźny wzrost o ok 13% sprzedaży. „Prawdziwa duma narodowa”– podkreśla Coldiretti.
Co więcej, jak wynika z ankiety przeprowadzonej przez AstraRicerche, co drugi Włoch również zjada wieczorem talerz makaronu. Jeśli więc wcześniej jadłeś tylko 50-60 gramów w obawie przed przybraniem na wadze, zwiększ kilka gramów i zjedz trochę więcej makaronu.