Jasnoczerwona fasola to prawdziwy sojusznik zdrowia. Dowiedzmy się więcej o owocu drzewa o tej samej nazwie i wszystkich zaletach granatu dla organizmu.
Zacznijmy od wyjaśnienia: granat to drzewo póki granat i owoc które zbieramy i konsumujemy, ale które przywykliśmy nazywać męskimi. Owoc ten charakteryzujący się obecnością intensywnie czerwonych ziaren, to tylko jeden z wielu owoców – chcąc wymienić tylko te sezonowe, – które są ważne korzyści dla organizmu.
Szczególnie pomocny jest granat, bogaty w przeciwutleniacze i środki przeciwzapalne zdrowie psychiczne czy to sercowo-naczyniowe. Oprócz tego ze spożyciem tego owocu wiążą się jednak szczególne korzyści dla zdrowia.jelito, utrata wagi i kontrola cholesterolu. Przyjrzyjmy się jednak szczegółowo wszystkim właściwościom i zaletom granatu, które już zaczynamy widzieć na straganach z owocami i warzywami.
Granat dziennie trzyma lekarza z daleka
Nawiązanie do najsłynniejszego powiedzenia o jabłku, które nie jest przypadkowe, jak samo określenie granat pochodzi z łacina Malum (właściwie jabłko) e granat (z nasionami) i dlatego morfologicznie mówimy o prawdziwym jabłko z nasion którego jaskrawoczerwony kolor jest jedynie wstępem do wielu właściwości i korzyści dla całego organizmu.
Z odżywczego punktu widzenia granat jest stworzony dla80% wodypodczas pozostałe 20% jest podzielony pomiędzy cukry, błonnik, białka I tłuszcze. Ważne minerały, takie jak potas i fosfor, są również obecne w dużych ilościach. Na szczególną uwagę zasługuje obecność Witamina A a w szczególności I polifenole z tej zawartości pełnią ważną rolę ochronną przed stresem oksydacyjnym, dlatego granat można uznać za pożywienie, które należy spożywać w celu zapobiegania patologiom związanym z układem sercowo-naczyniowym.
Potem jest też Witamina Cjak wiemy i dlatego szczególnie ważne jest zapobieganie dolegliwościom sezonowym, takim jak grypa i przeziębienie. Z kalorycznego punktu widzenia jednak o czym mówimy 50-60 kcal Dla 100 gramów owoców, co oznacza, że w zdrowej i zbilansowanej diecie owoc ten można spożywać ze spokojem.
Od tego czasu znane są zalety granatu starsze czasydo tego stopnia, że w przeszłości owoc ten był spożywany i wykorzystywany spokojna zgaga a także jak substancja będąca afrodyzjakiem. Poza tą ostatnią legendą pewne jest jednak, że dodaje się do nich także wspomniane wcześniej polifenole i przeciwutleniacze antykoagulanty, wazoprotektory I środki przeciwzapalne Czynię go skutecznym sprzymierzeńcem zdrowia. Ochrona zdrowie psychiczne i pokrewne choroby, takie jak choroba Alzheimera, ale chroni również tam skóra od przedwczesnego starzenia się. Co więcej, spożywanie szczególnie dojrzałych owoców pomaga je kontrolować objawy menopauzy takie jak uderzenia gorąca i wahania nastroju. W końcu powiązano jego regularne spożywanie, co podkreśla m.in Do korzyści w przypadku łagodnego rozrostu prostaty i cukrzyca.
Jak spożywać granat
Owoc ten można bezpiecznie spożywać, pozbywając się ziaren i dlatego smakował w czystości, być może dodając go do sałatek i różnych drugich dań. Ale są też bardzo dobre i skuteczne ekstrakty, Należy jednak uważać, aby nie polegać na sokach dostępnych w supermarkecie, ponieważ zawierają one zbyt dużo cukru.