Ból głowy może naprawdę boleć. Każdy z nas zetknie się z tym mimowolnie w ciągu swojego życia. Zanim zdecydujesz się sięgnąć po lekarstwo, zastanów się, co ostatnio spożywałeś. Istnieją pokarmy, które mogą pogorszyć migrenę, ale są też takie, które wręcz przeciwnie, przynoszą im korzyści.
Jaka może być przyczyna?
Ból głowy pojawia się niespodziewanie. Czy wiesz, że niektóre pokarmy mogą nawet to powodować? Jeśli boli Cię już głowa, spożywanie alkoholu, napojów smakowych, sosu sojowego, serów dojrzewających, awokado, wędlin i przetworów mięsnych czy czekolady może pogorszyć ten stan!
Oczywiście sposób picia wpływa również na migrenę. Jeśli jest źle lub niewystarczająco, ból głowy Cię o tym ostrzeże. Inne czynniki to złe nawyki żywieniowe lub pomijanie dawki kofeiny u osób pijących mocną kawę.
Walcz z bólem!
Arbuz lub ogórek sałatkowy
Świetni pomocnicy, którzy dzięki dużej zawartości wody mogą odpowiednio nawodnić organizm. Powinny być drugim wyborem, po dużej szklance świeżej, zimnej wody, którą wypijasz jednym haustem, jeśli poczujesz pierwsze trudności.
Ziemniaki
Niewystarczająca ilość potasu w organizmie może również powodować ból głowy. Minerał ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i serca. Najprostszym sposobem jest przyjmowanie potasu z pożywienia. Jeśli sięgniesz po banana, poradzisz sobie dobrze. Ale ziemniaki są nieco bogatszym źródłem potasu. Jeśli czujesz się niekomfortowo, przygotuj porcję dobrych ziemniaków!
Szpinak
Dzięki swoim zaletom zasmakuje nawet największym przeciwnikom szpinaku. Oprócz korzystnego wpływu na zęby, ciśnienie krwi, skórę i oczy, jest to super pokarm na migreny. Zawiera ryboflawinę, która w takim stanie jest cudem!
Tłusta ryba
Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 działają przeciwzapalnie, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu i serca, ale czy wiesz, że mogą złagodzić także nieprzyjemny ból głowy? Można je pozyskać głównie z tłustych ryb, takich jak łosoś, tuńczyk, sardynki czy makrela. Jednak nasiona chili mogą również pomóc, co zmniejszy napięcie, a ból natychmiast zniknie.
Nasiona i orzechy
Jeśli często cierpisz na migreny, spróbuj pokonać je pestkami dyni lub sezamu, migdałami lub orzechami. Spora garść tych pyszności pomoże Ci uzupełnić codzienne zapotrzebowanie na magnez, który rozluźnia naczynia krwionośne, a ból głowy czy stres po pewnym czasie ustąpią.
Dawka kofeiny
Kofeina nieznacznie rozszerza naczynia krwionośne, a jeśli nie zostanie podawana organizmowi przez dłuższy czas, może powodować nieprzyjemny ból głowy. Zwykle sygnalizuje objawy odstawienia, a migrena pojawia się, jeśli przywykłeś do picia około pięciu filiżanek kawy dziennie.
Śledź nas także na Facebooku