Czy Twoja patelnia jest pokryta tłuszczem i brudem po świątecznym gotowaniu? Pozwól mu lśnić jak dawniej – ale bez szorowania i drogich środków czyszczących. Dzięki temu sprytnemu trikowi osady i uporczywy brud dosłownie znikają same. Wystarczą niedrogie produkty, które niemal każdy może znaleźć w swojej kuchni.
Świąteczne przygotowania dobiegły końca, a to oznacza, że czas wrócić do normalności i często…. do poświątecznych porządków! Jeśli w Twojej kuchni również znajduje się patelnia pokryta tłuszczem i grubą warstwą przypaleń, czas nadać jej nowy blask. Można jednak obejść się również bez chemicznych środków czyszczących – poznaj tanie i sprytne sposoby, aby to zrobić.
Dzięki temu trikowi Twoja patelnia będzie lśnić czystością. Poznaj niezawodny sposób za zaledwie kilka groszy
Wystarczy kilka sekund nieuwagi i zbyt wysoka temperatura, a patelnia szybko zamieni się w przerażająco wyglądające naczynie. Jego powierzchnia i dno czekają na uzdrowiskowe zabiegi, zwłaszcza po przygotowaniach świątecznych i smażeniu ryb w dużej ilości tłuszczu. Wtedy z pomocą przychodzą stare, sprawdzone sposoby z babcinej kuchni. Zapomnij o wydawaniu dużych pieniędzy na chemikalia lub spędzaniu godzin na zeskrobywaniu brudu – dzięki naszym sztuczkom jest to tak proste, jak policzek.
Choć czyszczenie mocno zabrudzonej patelni może być koszmarem, dzięki jednej z naszych metod jest to niezwykle proste i łatwe. Jedną ze skutecznych metod jest użycie sody oczyszczonej. Wystarczy, że zmieszasz proszek z odrobiną wody i zrobisz zawiesinę. Taką kreację nakładamy na dno patelni, pozostawiamy na kilka godzin i na koniec myjemy płynem do mycia naczyń. Efekt wow gwarantowany.
Inną sprytną metodą jest oczywiście sól. Wystarczy dokładnie umyć patelnię zwykłym detergentem, a następnie dokładnie wytrzeć ją do sucha. Następnym krokiem jest podgrzanie patelni na palniku i posypanie solą. Smaż produkt przez chwilę, aż zrobi się brązowy – następnie usuń sól i dokładnie wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym. W ten sposób nasza patelnia i jej obróbka powierzchniowa zyskają nowe życie, a gotowanie znów będzie przyjemne.
Pożegnaj przypaloną patelnię. Ta sztuczka działa cuda
Plamy po przypaleniu, zaschnięty brud, smugi czy gruba warstwa tłuszczu na patelni to koszmar, z którym często trudno uporać się nawet przy pomocy środków chemicznych. Istnieje jednak rozwiązanie, które króluje w wielu domach, a także w profesjonalnych kuchniach i restauracjach. Tanim i skutecznym sposobem czyszczenia patelni jest ocet. Wystarczy kilka kropli i możesz tchnąć nowe życie w swoje sprzęty kuchenne.
Zanurz przypaloną patelnię w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie w niej dodać około 4 łyżek octu i delikatnie wymieszać z płynem do mycia naczyń. Po godzinie umyj patelnię – brud powinien opaść gładko i bez problemów.
W przypadku przypalonych i mocno zabrudzonych patelni pomagają również inne domowe metody. Jednym z nich jest równie skuteczny nadtlenek wodoru. Ten produkt, który znajdziesz w każdej apteczce, w połączeniu z sodą oczyszczoną tworzy rozwiązanie, które sprosta każdemu wyzwaniu.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Włóż go do kuchenki mikrofalowej. Po kilku minutach usuniesz cały brud bez szorowania
Żywność dłużej pozostaje świeża w lodówce. Banalna sztuczka