Czesi zaczynają smarować surowe jajka olejem. Kiedy dowiesz się dlaczego, też to zrobisz

Masz w domu kilkadziesiąt jajek i nie wiesz, co z nimi zrobić? Przedłużaj ich życie stosując tradycyjne i mniej popularne triki i zachowaj świeżość w domu jak najdłużej.

Dużo jajek i co z nimi zrobić

Ceny jaj w sklepach gwałtownie rosną, a nawet sprzedawcy na rynku ani prywatni hodowcy kurczaków nie pozostają w tyle. Jeśli więc traficie na jajka w dobrej cenie, zdecydowanie warto zaopatrzyć się w ich jak najwięcej na raz – może po plateau lub dwa. Ale potem pojawia się pytanie, jak przechowywać jajka, aby przetrwały jak najdłużej.

Idealnie jest oczywiście trzymać je w chłodnym miejscu – na przykład w lodówce, w chłodni czy piwnicy.

Babcia radzi? Użyj oleju

Być może pamiętacie to jeszcze od swoich babć. Jaja umyto, wysuszono, a następnie pokryto olejem roślinnym. Dzięki temu prostemu zabiegowi jajka zachowają świeżość znacznie dłużej, a Ty będziesz mógł je wykorzystać nawet za kilka tygodni.

Szklanka wody

Jeśli pracujesz w branży budowlanej, prawdopodobnie znasz szkło wodne. Jest to produkt dodawany do betonu w celu przyspieszenia jego twardnienia. Choć może się to wydawać dziwne, to właśnie szklanka wody może zachować świeżość jaj przez kilka miesięcy. Krótko mówiąc, umieszczasz je w tym roztworze i pozostawiasz, aby zabezpieczyć je przed zepsuciem. Szkło wodne zatyka pory w skorupkach, dzięki czemu jaja pozostają chronione przed działaniem sił naturalnych.

Zdjęcie: Shutterstock

Gotuj i jedz

Zwłaszcza w dawnych czasach zwyczajem było gotowanie nadmiaru jaj na twardo. W tym stanie wystarczą na kilka tygodni i można je spożywać stopniowo. Niezależnie od tego, czy jesz je na co dzień jako przekąskę, czy robisz z nich ulubione pasty, czy dodajesz je do zup lub sosów (jajka na twardo świetnie sprawdzają się np. w kulaidzie, a na pewno jadłeś je z koperkiem!).

Jeśli chcesz zastosować bardziej nowoczesne metody, możesz zamrozić jajka. Jednak w zamrażarce skorupki mogłyby pęknąć, dlatego ważne jest, aby je najpierw rozbić i przenieść do torebek, pudełek lub foremek wyłącznie białka i żółtka. Jeśli chcesz jeszcze bardziej przedłużyć ich trwałość, lekko posol je przed zamrożeniem (ale wtedy nie będzie już oczywiście można ich używać do słodkich deserów).

Zdjęcie: Shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *