Czerwone mięso zwiększa ryzyko cukrzycy: jaka jest właściwa ilość, której nie należy przekraczać tygodniowo

Według statystyk coraz częściej spożywamy duże ilości czerwonego mięsa, a zagrożeń jest wiele

Czerwone mięso zwykle przyciąga więcej niż tak zwane „białe” mięsorybny, który zawiera takie cechy jak Omega3. Lub kurczak lub indyk, znacznie lżejszy i nie zagrażający układowi odpornościowemu człowieka.

Ale według badań, tj spożycie czerwonego mięsa jest ich nadal bardzo dużo: wciąż jest wiele osób, które jedzą je częściej niż raz w tygodniu, a to nie gwarantuje korzyści dla ich organizmu.

Czerwone mięso, szczególnie w krajach uprzemysłowionych jest bardzo rozpowszechnione i ciągłe spożywanie może prowadzić do poważnych zagrożeń dla zdrowia.

Jakie jest ryzyko?

Badacze zSzkoła Zdrowia Publicznego Harvard TH Chan, przeprowadzili badanie, które pokazuje, żenadmierne i ciągłe spożycie Czerwone mięso może prowadzić do ryzyka zarażenia chorobami takimi jak

W szczególności przeprowadzono analizy nt czerwona wołowina i wieprzowina Na przykład hamburgery lub kiełbaski, oraz przetworzone, takie jak wędliny, które zawierają dużą ilość tłuszczów nasyconych, które mogą okazać się bardzo szkodliwe

W rzeczywistości zmienia się przetwarzanie, konserwacja i gotowanie czerwonego mięsa obecne cząsteczki lub generować nowe, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka.

Zawsze wskazane byłoby skonsultowanie się z lekarzem w celu uzyskania szczegółowych sugestii, od tego, ile czerwonego mięsa należy jeść w ciągu tygodnia, a następnie przestrzegaj programu dietetycznego.

Ile czerwonego mięsa należy jeść tygodniowo?

Badania przeprowadzono dot około 200 tysięcy osóbktóre były częścią projektu Badanie stanu zdrowia pielęgniarek (NHS), badanie uzupełniające NHS II i pracowników służby zdrowia (HPFS)mający na celu analizę osób spożywających duże ilości czerwonego mięsa.

Cóż, ponad 200 tysięcy osób 22 tys. ma kontrakty patologia cukrzycy typu 2 Większość twierdziła, że ​​w ciągu tygodnia spożywała tylko dwa plasterki czerwonego mięsa.

Ale rezultaty były bezlitosne: w rzeczywistości 62% osób którzy jedli czerwone mięso, byli narażeni na duże ryzyko zachorowania na cukrzycę 2; wśród osób jedzących przetworzone czerwone mięso odsetek ten wynosił 46%.

Natomiast 24% zachorowało na cukrzycę poprzez spożywanie nieprzetworzonego czerwonego mięsa. Inne ryzykowne patologie w przypadku spożycia zbyt dużej ilości czerwonego mięsa to: zawał serca I problemy sercowo-naczyniowe, otyłość I rak.

Eksperci i dietetycy zalecają spożywaj znacznie więcej suszonych owoców jak orzechy, och rośliny strączkowe które gwarantują większe korzyści dla ludzkiego organizmu, pod każdym względem, od białek po kalorie.

Według tego co twierdzi Waltera Willettaprofesor epidemiologii i żywienia, zaleca się ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, jeden plasterek tygodniowo także po to, aby zmniejszyć irytujące ryzyko zarażenia się niebezpiecznymi chorobami.

Inne patologie

Nieumiarkowane i nieumiarkowane spożycie czerwonego mięsa obejmuje także inne patologie: od spowodowane ogromną ilością zawartych w środku lipidów nasyconych.

Albo nieżyt żołądka, ze względu na męczący żołądek trawienie kawałków mięsa, które są znacznie cięższe niż białe mięso czy ryba. Pomocne jest również ograniczenie spożycia czerwonego mięsa ochrona środowiskadzięki ograniczonej emisji gazów cieplarnianych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *