Co się stanie, jeśli zagotujesz wodę więcej niż raz? Wyjaśnimy

Dziś chyba już nikt nie ma wątpliwości, że woda to świetny wybór. Doskonale gasi pragnienie, dostarcza określonej ilości składników mineralnych, nie zawiera cukru i kalorii. Można go spożywać niemal do woli, według potrzeb i upodobań. Jednak w niektórych przypadkach może nam to zaszkodzić. To nie jest przedawkowanie.

Co się stanie, jeśli zagotujesz wodę więcej niż raz?
Zdjęcie: Shutterstock/goffkein.pro

Co się stanie, jeśli zagotujesz wodę więcej niż raz? Wyjaśniamy

Na przestrzeni lat wokół wody pitnej narosło wiele mitów i kontrowersji. Powszechnie wiadomo, że woda z kranu w większości miejsc jest dobrej jakości i można jej używać bez obaw. Są jednak ludzie, którzy czują się bezpieczniej pijąc wodę butelkowaną lub filtrowaną. Jednak dzisiaj skupimy się na wodzie przegotowanej. Być może spotkałeś się z ostrzeżeniem, że nie należy wielokrotnie gotować wody, ponieważ traci ona swoje właściwości, a nawet może stać się toksyczna. Ile jest prawdy?

Na wstępie trzeba wyjaśnić, że wrząca woda wpływa na jej walory, a według niektórych także na smak. Proces ten inaktywuje wszelkie wirusy i bakterie, które mogły się w nim znajdować. Należy jednak zaznaczyć, że woda z kranu jest regularnie badana i musi spełniać rygorystyczne normy. Ryzyko jest zatem niewielkie.

W przeciwieństwie do wody z kranu, woda przegotowana jest uboższa w minerały, zwłaszcza wapń i magnez, dlatego jest bardziej miękka. Ma to swoje zalety i wady. A co z powtarzającym się gotowaniem?

Zapewne spotkałeś się z opinią, że nie należy tego robić. Prowadziłoby to do powstawania i gromadzenia się w wodzie szkodliwych substancji chemicznych. Co prawda w wyniku parowania następuje wzrost stężenia substancji w wodzie, jednak jest ono na tyle małe, że nie ma większego wpływu na nasze zdrowie.

Po zagotowaniu możesz bezpiecznie zagotować wodę drugi, trzeci, a nawet czwarty raz. A jeśli stał w czajniku dłuższy czas, to nawet warto, bo mogły się w nim zgromadzić szkodliwe bakterie.

Oczywiście zalecamy gotowanie tylko takiej ilości wody, jaka jest potrzebna na raz. Przyspiesza to cały proces i zużywa mniej prądu lub gazu. Jednak ze względów zdrowotnych nie ma przeciwwskazań do kilkukrotnego zagotowania tej samej wody.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Weź skórkę z ogórka i wymieszaj ją z solą. Po 10 minutach będziesz przecierać oczy ze zdumienia

Włóż go do kuchenki mikrofalowej. Po kilku minutach usuniesz cały brud bez szorowania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *