Wydaje się, że na każdym święcie na stole musi znaleźć się ciasto. Dla innych ten przysmak to ulubione weekendowe śniadanie.
Jeśli jednak znudził Ci się tradycyjny placek, teraz mamy wyjątkową ofertę.
Zrób ciasto z kiszoną kapustą! Tak, to prawda – brzmi dziwnie, ale jest obłędnie pyszne. I uwaga – jest w nim także kurczak.
Wiedzcie, że ten, kto nie próbował tego ciasta z kapustą i mięsem, jest w błędzie!
Składniki na pasztet z kiszonej kapusty i kurczaka:
Ciasto francuskie – 1 opakowanie
Kapusta kiszona – 500g
Filet z kurczaka – 200g
Cebula – 150g
Czarny pieprz – do smaku
Cukier – do smaku
Sól dla smaku
Kminek – 3 gr
Przecier pomidorowy – 2 łyżki.
Czosnek – 1 ząbek
Jajko – 5 sztuk
Ubite jajko – 1 szt.
Metoda gotowania ciasta z kurczakiem i kiszoną kapustą:
Podgrzej w rondlu 2 łyżki. olej roślinny, włóż kminek i drobno posiekaną cebulę. Smaż kilka minut, następnie dodaj przecier pomidorowy i smaż przez 2 minuty.
Dodać kapustę z zalewą i dusić, mieszając, aż kapusta będzie miękka (jeśli jest kwaśna, dodać cukier). Ważne jest, aby pod koniec duszenia w kapuście nie było wody.
Kurczaka pokroić na małe kawałki i smażyć z ząbkiem czosnku przez 2 minuty. Następnie dodaj trochę wody i zamykając pokrywkę, dusić na małym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie odparuj całą wodę, mieszając.
Jajka gotuj przez 7 minut po ugotowaniu, obierz i rozgnieć widelcem. Wymieszaj jajka i kurczaka.
Rozwałkuj arkusz ciasta na pergaminie i ułóż go w formie lub na blasze do pieczenia, połóż na nim nadzienie: najpierw kurczaka i jajko, następnie kapustę. Przykrywamy drugim biszkoptem i sklejamy brzegi.
Nakłuj 2-3 otwory widelcem, aby wypuścić parę. Posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 20 minut. Kto nie próbował tego ciasta z kapustą kiszoną, ten się myli!
Dobry apetyt od
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!